Resultats de la cerca frase exacta: 271

21. xoriço
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros curt de budell farcit de carn principalment de porc, adobada amb sal i pebre vermell dolç i picant. Gamba vermella. [...]
22. botifarró
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Embotit elaborat farcint un budell prim o curt amb carn magra i sang de porc, amanides amb sal, pebre i espècies, i a vegades amb ceba i arròs. [...]
23. salsitxa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros d'embotit fet amb un budell prim omplert de carn de porc picada i assaonada, delimitat per lligats. salsitxa de Frankfurt Salsitxa cuita i fumada feta amb carn de porc, de boví o amb una barreja d'ambdues. [...]
24. botifarra
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Embotit elaborat farcint un budell amb carn trinxada, generalment de porc, espècies i sal. Botifarra blanca, negra. Botifarra de sang. Botifarra catalana. Botifarra dolça. Botifarra d'ou. botifarra culana Botifarra feta amb budell culà. Gest característic fet amb la mà i [...]
25. cec cega
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Obstruït. Un conducte, un forat, cec. Que ha estat aparedat. Una finestra cega. ésser una xarxa més o menys cega Una xarxa, tenir més o menys petites les seves malles. Diverticle en forma de sac tancat per un extrem. Primera porció del budell gros, entre l'ili i el còlon. cec [...]
26. bisbe
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Botifarra curta i gruixuda feta amb un tros de budell culà. Peix de la família dels miliobàtids, amb la visera rostral més llarga que ampla i no confluent amb les aletes pectorals (Pteromylaeus bovinus). fer un bisbe Dir dues persones alhora una mateixa expressió casualment. [...]
27. llom
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
porc, sobretot de les parts davantera i mitjana, magra, gustosa i molt apreciada. Llom de porc amb mongetes. llom embotit Llom de porc posat sencer en salmorra i adobat amb pebre vermell o cuit, embotit dins un budell. Cavalló 1. Part superior i convexa d'una cosa. El llom d'una muntanya, d [...]
28. embotir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Omplir quelcom (amb palla, amb un aliment, etc.), fins a posar-ne tibants l'embolcall, les parets. Embotir la borra en el bast. Embotir la carn en el budell. Omplir atapeïdament (alguna cosa). Embotia la pipa prement el tabac amb el dit petit. La gent embotia els carrers. Està que peta [...]
29. corda
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
budell, que encreuat amb d'altres forma el cordatge d'una raqueta de tennis. Corda elàstica, allargada i de diàmetre regular, tesada entre dos punts, emprada en els instruments cordòfons, que es fa vibrar polsant-la, fregant-la amb un arquet o percudint-la. Les cordes d'una guitarra, d'un [...]
30. esperó
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
mucosa intestinal en ésser juxtaposades dues porcions de budell en l'anus contra natura. Peça metàl·lica tallant que termina la proa dels antics vaixells de guerra. Construcció en punta addicionada als pilars d'un pont aigua amunt i aigua avall per a tallar el corrent del riu [...]
Pàgines  3 / 28 
<< Anterior  Pàgina  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  Següent >>