Resultats de la cerca frase exacta: 9

Diccionari de la llengua catalana
1. ració
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció d'aliments que es dona cada vegada a alguna persona o a algun animal. Una ració de civada. Porció de cada vianda que, a les fondes, restaurants, etc., es dona per un preu determinat. Quant costa una ració de faves? Assignació en espècie o diners que es dona a un [...]
2. escurçar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer més curt, menys llarg. Escurçar les mànigues d'un vestit. Escurçar-se els cabells. Això escurça la vida. Després de la primera rentada, la faldilla s'escurçà. escurçar la ració Disminuir-la. [...]
3. retrinxar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
La pedra en caure, batre (una planta) arrencant-ne les fulles, els branquillons, etc. La pedra seca retrinxa els ceps. Fer més escàs. Cada dia anaven retrinxant la ració de pa. Retrinxar les despeses. [...]
4. refegir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Afegir (una cosa, especialment un líquid, que havia minvat d'un recipient). Refegiu aigua a la cassola. Tornar a prendre d'un menjar del qual ja s'ha consumit una ració. He refegit d'arròs. [...]
5. pitança
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ració de menjar que es dona en els establiments de beneficència. Anaven al convent els dies de pitança. Menjar² 1 . Que no ens falti la pitança! Tassa gran de terra cuita de color groc, usada per a posar vi. [...]
6. racionar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Donar les racions (a la tropa, a una col·lectivitat, etc.). Racionar la guarnició. Posar a ració (d'una vianda). Racionar el pa, el vi. Sotmetre (els articles de primera necessitat), en cas d'escassesa, a una distribució establerta per l'autoritat. [...]
7. tapa 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
bistecs o guisats. Petita ració d'olives, marisc, embotits, croquetes, etc., que se serveix en bars i establiments similars, especialment com a part d'un aperitiu.  [...]
8. reduir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Deixeu reduir la salsa a la meitat. Disminuir 1. Reduir les despeses. Reduir els preus de venda. Reduir la ració diària. Reduir les dimensions d'un objecte. Reduir l'obra a dues-centes pàgines. Simplificar (una obra musical) per a un instrument o un grup d'instruments o veus inferior [...]
9. llarg 3 -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Molts. Fa llargs anys que dura. Que excedeix una mesura determinada. Una hora llarga. Un quilòmetre llarg. Una ració llarga. Que conté en més quantitat del normal un dels constituents, s'aplica a una beguda composta. Vull un tallat llarg de cafè. En algunes danses, passos [...]