Resultats de la cerca bàsica: 461

91. cardar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Sotmetre (una fibra tèxtil) a l'acció de la carda. Abans de filar la llana, l'hem de cardar. Crespar 1. Copular 1 2. Fotre¹.  [...]
92. rumiar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Sotmetre (quelcom) detingudament, un cop i altre cop, a la consideració mental. Rumiar un pla de venjança. Encara no m'he decidit; deixa'm rumiar una estona.  [...]
93. laminar 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Reduir a una làmina o làmines. Sotmetre (un material) a una deformació plàstica entre dos cilindres o més, per tal d'obtenir una làmina o un perfil laminat. [...]
94. normalitzar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer normal, reduir a una norma. Establir, adoptar i aplicar normes (en la producció industrial o en un altre àmbit). Sotmetre (un acer) al tractament de normalització.  [...]
95. premsar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Sotmetre a l'acció d'una premsa. Premsar raïm. Premsar olives. Prémer. La gentada els havia premsat contra la paret. Em va materialment premsar contra el seu pit.  [...]
96. raspallament
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Operació d'acabament que consisteix a sotmetre un teixit a l'acció d'un raspall, amb la finalitat de netejar-ne la superfície i allisar, orientar o aixecar el pèl. [...]
97. aprestar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Preparar, disposar. Sotmetre (els fils d'ordit o els teixits) a uns productes químics que tenen per objecte donar-los més consistència, un cert llustre, un millor caient, i noves característiques tècniques. [...]
98. mestrejar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Presumir de mestre. Reglejar 2 . Sotmetre sàviament (alguna cosa) a una manipulació o adobament que amagui els seus defectes, que la faci semblar més bona, bella, valuosa, que no és. [...]
99. pasteuritzar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Sotmetre (un aliment) a temperatures controlades i relativament suaus per tal de destruir-ne els gèrmens patògens sensibles a la calor i millorar-ne la conservació, sense alterar les qualitats organolèptiques i nutritives. [...]
100. mufla
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Forn que es col·loca transversalment en un forn més gran per sotmetre un cos a l'acció del foc sense que el toquin les flames. Forn elèctric de coure terrissa, d'esmaltar. [...]
Pàgines  10 / 47 
<< Anterior  Pàgina  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  Següent >>