Resultats de la cerca frase exacta: 35

Diccionari de la llengua catalana
21. escudella
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas de terrissa, de pisa, etc., de forma de casquet esfèric, on se serveix especialment la sopa, l'escudella, el brou. Plat d'arròs, pasta o llegums, cuits en brou o en aigua amb algun condiment. Escudella, carn d'olla i entrant. He pres dos plats d'escudella. Escudella de pagès. [...]
22. bullir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
aigua que bull. Les cols ja bullen. Fer bullir la carn. Fer bullir l'olla. tenir per a fer bullir l'olla Tenir per a viure. Cremar 2. La sorra de la platja bullia. Tenia les mans i els peus gelats, però el front li bullia. Un líquid, ésser agitat a semblança de l'aigua quan [...]
23. escaldar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Sotmetre a l'acció de l'aigua bullent o del seu vapor. Se li va vessar l'olla i es va escaldar les mans. Van escaldar els bolets abans de coure'ls. Escaldar els tomàquets per pelar-los. Escaldar un filat. Sorprendre (algú) amb un resultat desagradable i inesperat. No t'hi fiquis, que [...]
24. escolar 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Buidar de líquid (un recipient) a través d'un forat, d'un canal, etc. Un recipient, perdre el líquid que conté en sortir aquest per un forat, una clivella, etc. Aquesta olla s'escola. L'aigua de la teulada s'escola per dues canals. La sang s'escolava per la ferida. Una [...]
25. escuma
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
escalaixada. L'escuma de l'olla. L'escuma de la cervesa en el got. L'escuma que es fa a la llet en munyir. Escuma d'afaitar. Li sortia escuma de la boca. Un cavall cobert d'escuma. Conjunt d'escòries, d'impureses que es formen a la superfície d'un metall en fusió. Conjunt de les persones que [...]
26. fava
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
parlar de tan fatigat que hom està. treure faves d'olla Experimentar una gran millora, refer-se d'una mala situació, d'un estat precari, etc. Favera . fava de Calabar Planta herbàcia de la família de les papilionàcies, de fulles trifoliolades, flors purpúries en raïms [...]
27. trencar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
emoció, una malaltia, fer perdre el color. trencar l'olla Joc infantil que consisteix a trencar, a cops de bastó i amb els ulls tapats, una olla de terra que penja d'una corda. trencar la veu Alterar-la fatigant-la, forçant-la. trencar-se el cap Fatigar-se mentalment pensant, estudiant [...]
28. pilota
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
afegir al bullit per a fer-lo més substanciós. Un tall de pilota. Tirar pilota a l'olla. Mandonguilla. Testicles. agafar algú en pilotes Agafar-lo d'improvís. en pilotes Despullat, a pèl. Esport en què dos o més contrincants competeixen llançant una [...]
29. carn
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Extret de carn. Un peix de carn molt apreciada. Carn dels quadrúpedes i dels ocells. Què vols per dinar, carn o peix? carn d'olla Plat compost de carn, pilota, verdures, llegums, embotits i altres ingredients, bullits a l'olla. carn magra Carn de porc corresponent a la cuixa, l'espatlla [...]
30. sal
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. Sal granada. Sal de Cardona. Posar sal a l'olla. Posar una vianda en sal. sal de cuina [o sal comuna] Sal refinada i reduïda a grans molt fins. sal de taula [o sal fina] Sal refinada i reduïda a pols. sal gemma Halita . Allò que dona agudesa, picantor, gràcia, a les paraules, al [...]
Pàgines  3 / 4 
<< Anterior  Pàgina  1  2  3  4  Següent >>