1.
pansa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vinya d'una varietat que dona raïm de gra gros, pell forta i molt dolç. Raïm de vinya pansa. Gra de raïm dessecat a la vinya o escaldat amb lleixiu i dessecat al sol. Pansa de Corint. Herpes labial, generalment recidivant, que apareix als llavis en estats febrils [...]
|
2.
pansa
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Arts
Raïm parcialment assecat al sol o de manera artificial. [...]
|
3.
pansa
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la vida
Dit del pelatge dels ases que és bru o marró fosc. [...]
|
4.
pansa
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 agr [especie de] uva moscatel. 2 [raïm dessecat] pasa, uva pasa. 3 med [herpes labial] pupa, calentura, morrera. 4 panses de Corint pasas de Corinto. [...]
|
5.
Pansa, Mas de la
Font
Nomenclàtor de Catalunya
Alt Camp
Vila-rodona
Pansa, Mas de la
Edificació aïllada (mas, casa...) [...]
|
6.
Mas de la Pansa, el
Font
Nomenclàtor de Catalunya
Alt Penedès
Castellví de la Marca
Mas de la Pansa, el
Nucli de població [...]
|
7.
baia de goji
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Fruit de la planta Lycium barbarum, de forma allargada i de color vermell, aproximadament de la mida d'una pansa, que se sol comercialitzar assecat i és apreciat per les propietats medicinals, tonificants i nutritives que se li atorguen. [...]
|
8.
xarel·lo
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Agricultura. Ramaderia. Pesca
Cep conreat tradicionalment a Catalunya, sobretot a la regió del Penedès, resistent a la secada. [...]
|
9.
xarel·lo
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Vi elaborat amb raïm xarel·lo, amb cos, una mica àcid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma afruitada, que se sol utilitzar per a fer vins escumosos, especialment de llarga criança. [...]
|
10.
xarel·lo
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Raïm blanc produït pel cep xarel·lo, de maduració primerenca, menut, compacte i amb els grans mitjans, esfèrics, dolços i amb la pell dura. [...]
|