Resultats de la cerca bàsica: 33.374

Diccionari de la llengua catalana
101. sopa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de pa xopat de brou o altre líquid. Mullar-se algú com una sopa. Borratxo com una sopa. Plat fet amb pa tallat a llesquetes fines, a trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid, com aigua assaonada, llet, etc. Sopes d'all. Plat anàleg en què el pa és [...]
102. gord -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Grosser, no gens delicat. Endurit per manca d'humitat. Pa gord, coca gorda. [...]
103. empedreir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Convertir en pedra. Tornar-se pedra. Els fangs s'empedreeixen en el procés de formació de roques. Endurir com una pedra. Tornar-se dur com una pedra. Les figues s'empedreeixen amb les primeres gebrades tardorals. Un menjar, per la cocció, endurir-se en lloc d'estovar-se. Els cigrons [...]
104. mucorals
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ordre de floridures de la divisió dels zigomicots, en general saprotròfiques, com ara la floridura negra del pa. Individu d'aquest ordre. [...]
105. talló
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros tallat d'una cosa. Un talló de pa. Capa compacta. Els camps resten colgats sota un talló de neu de cinc pams. [...]
106. engrunadís -issa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fàcil d'engrunar, d'esmicolar. És un pa dur, engrunadís. És una terra engrunadissa. [...]
107. transsubstanciar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer una transsubstanciació (especialment la del pa i del vi en l'eucaristia). [...]
108. figa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Infructescència de la figuera, especialment la que ve al començament de la tardor, de forma de pera, tova i vermellosa de dins, amb innombrables fruits petitíssims, i coberta d'una pell verdosa, morada o negra. Figues de Fraga, d'Esmirna. Figues de coll llarg o de coll de dama [...]
109. llesca
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció més o menys prima que es treu d'un pa tallant-lo de banda a banda. Què vols? Llesca o crostó? S'ha menjat dues llesques de pa i un tros de formatge. Una llesca sucada amb oli. Peça de suro tallada a la mida apropiada per a fer-ne carracs o taps. fer la llesca a [...]
110. de bocadents
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
De cara a terra. Jeure en terra de bocadents. [...]
Pàgines  11 / 3.338 
<< Anterior  Pàgina  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  Següent >>