FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros depa xopat de brou o altre líquid. Mullar-se algú com una sopa. Borratxo com una sopa. Plat fet amb pa tallat a llesquetes fines, a trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid, com aigua assaonada, llet, etc. Sopes d'all. Plat anàleg en què el pa és [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Convertir en pedra. Tornar-se pedra. Els fangs s'empedreeixen en el procés de formació de roques. Endurir com una pedra. Tornar-se dur com una pedra. Les figues s'empedreeixen amb les primeres gebrades tardorals. Un menjar, per la cocció, endurir-se en lloc d'estovar-se. Els cigrons [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Infructescència de la figuera, especialment la que ve al començament de la tardor, de forma de pera, tova i vermellosa de dins, amb innombrables fruits petitíssims, i coberta d'una pell verdosa, morada o negra. Figuesde Fraga, d'Esmirna. Figuesde coll llarg o de coll de dama [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció més o menys prima que es treu d'un pa tallant-lo de banda a banda. Què vols? Llesca o crostó? S'ha menjat dues llesques depa i un tros de formatge. Una llesca sucada amb oli. Peça de suro tallada a la mida apropiada per a fer-ne carracs o taps. fer la llesca a [...]