151.
grufa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Part anterior del morro del porc. [...]
|
152.
garrell -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que té les cames arquejades, amb la concavitat mirant endins de manera que camina amb els genolls separats i topa dels garrons. Un cavall, un porc, garrell. [...]
garrell -a
![]() |
153.
porquí -ina
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Relatiu o pertanyent al porc. Bestiar porquí. [...]
|
154.
botifarró
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Embotit elaborat farcint un budell prim o curt amb carn magra i sang de porc, amanides amb sal, pebre i espècies, i a vegades amb ceba i arròs. [...]
|
155.
llard
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Greix tret per fusió del sagí del porc. [...]
|
156.
confitat
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Menja confitada, especialment en sal i vinagre. Avui mengem confitat. Carn, especialment conjunt de llom, costelles i embotits de porc, conservada dins olles amb oli o greix. Confitat d'ànec. [...]
|
157.
babirussa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mamífer de l'ordre dels artiodàctils, semblant al porc, més gros que un senglar i amb els ullals grossos, sortints i encorbats endarrere, que habita les illes Cèlebes (Babyrousa babyrussa). [...]
|
158.
matancer matancera
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Persona que pren part en la matança del porc. [...]
|
159.
esbaconar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Obrir de dalt a baix (un porc). Obrir de dalt a baix (qualsevol animal). Hi hagué una mortaldat esgarrifosa: alguns enemics havien estat esbaconats pels carrers de la ciutat vençuda. [...]
|
160.
cansalada
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Gras del porc, comprès entre la pell i la carn, el qual, salat, es guarda per a tirar a l'olla i altres guisats. cansalada fumada Cansalada viada que se sotmet al procés de fumatge per aconseguir-ne la conservació. cansalada viada [o cansalada virada] Cansalada del ventre o del [...]
|