FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Absorbir (un líquid) amb una esponja, amb un cos esponjós. Eixugar amb una esponja. Fer més porós, més flonjo. Si poses el pastís al forn s'esponjarà. El cor se li esponjava de tendresa. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Immediatament darrere, dins una sèrie. Allà davant hi ha el forn i a continuació, el quiosc. a continuació de Tot seguit de. A continuació de la conferència, hi haurà una taula rodona. a continuació de Immediatament darrere de, dins una sèrie. A [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Càrrega que porta una bèstia a cada banda del bast. Feix gros de llenya, com els que es cremen en un forn de coure pa, de rajoler, etc. Sac gros generalment fet de xarpellera teixida amb cànem o jute. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Llet d'avellanes. Menjar fet amb avellanes torrades, sucre i algunes vegades pa, ous, etc., i cuit al forn. En un moble, petit buit en forma de mitja avellana per a encaixar-hi el cap del caragol que subjecta una post. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
fogar d'un forn, d'una caldera. Llar. Lloc on hi ha i des d'on irradia, es propaga, exerceix la seva influència, un mal, una malaltia encomanadissa. Un fogar de supuració. Un fogar d'infecció. Un fogar de corrupció. Un fogar d'intrigues. Un fogar de civilització. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Peça plana posada horitzontalment, per a sostenir altres peces verticals, inclinades, etc. Mola inferior d'un molí fariner, olier, etc. Sòl d'un forn. Fons d'un carro. Sostre pla, format per dos o tres gruixos de rajols posats horitzontalment, sense fer revoltons. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de paper amb què se subjecta un floc de cabells que es vol arrissar. Full de paper d'alumini o de paper resistent untat amb oli amb què s'embolica una menja per coure-la al forn. Costelles a la papillota. Truita de riu en papillota. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Part de la cama des de la seva articulació amb el tronc fins al genoll. Part superior de la pota dels vertebrats, especialment la corresponent a l'extremitat posterior. Una cuixa de pollastre. Cuixa de corder al forn. Muntant d'alguns aparells, com l'argue de treure embarcacions, la premsa de [...]