1.
pollastre
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
gall. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
2.
castració
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
emasculació(d'un home) caponada(del pollastre) Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
3.
gall
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 gallimarsot, gall sense cresta, que sembla una gallina. pollastre, gall jove. capó, gall castrat. 2 Gall dindi: dindi. 3 Fig. principal. 4 flotador. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
4.
castrat
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
eunuc, pròp. guardià d'un harem, a Orient; per ext. es diu de tot home castrat. caponat, pollastre o home castrat. capó o caponat, pollastre castrat. crestato crestó, boc castrat. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
5.
mutilar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
. desmamellar, tallar les mamelles a una dona. escrestar, tallar la cresta (a un pollastre, etc.). escuar, tallar la cua a un animal. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
6.
salsa
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 suc. Pollastre amb suc. Noms d'algunes salses de la cuina catalana: Vinagreta. Xató. Samfaina. Romesco. Pebrada. Beixamel. Nogada, etc. 2 Fig. accessori. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
7.
quart
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 adj. El que fa quatre. quaternari, que consta de quatre unitats. 2 m. La quarta part d'una cosa. quartero quartó. Un quarter de pollastre. quadrant, la quarta part d'una herència; íd., d'una circumferència. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
8.
ala
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 aleta, ala petita. rems, es diu de les ales dels ocells. èlitre, cadascuna de les dues ales anteriors dels coleòpters i altres insectes. aleró, ala d'aviram sense plomes. Es va menjar els alerons i les cuixes del pollastre. 2 Hi ha un gran nombre d'adjectius, de forma composta, que expressen [...]
|
9.
carn
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
gallina o pollastre) carn de pèl(de conill, llebre, etc.) carn de ploma(d'ocells) carn de llet(d'animals de llet) salvatgina(de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescumo frescumada, carn de porc matat de poc. salaóo salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra [...]
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels dits. carnassa, abundància de carn. carnussa, abundància fastigosa de carn. carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa. carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura. carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat. Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació. 2 La carn dels animals considerada com a aliment. tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall. morterol, carn capolada en el morter. carn blanca (del pit de gallina o pollastre) carn de pèl (de conill, llebre, etc.) carn de ploma (d'ocells) carn de llet (d'animals de llet) salvatgina (de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescum o frescumada, carn de porc matat de poc. salaó o salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc) carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella. pellanc, tall de carn. pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell. carnús, carn mig passada. carnum, carn passada. Pudor de carnum. palpís, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles. llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa. gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals. 3 (d'un fruit) drupa molsa polpa bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla. 4 → cos, sexualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
10.
tallar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
un bosc. desboscassar, tallar llenya del bosc. trempar, tallar una ploma (d'oca) de manera que serveixi per a escriure. escrestar, tallar la cresta a un pollastre, etc. esmonyonaro espunyar, tallar els monyons, és a dir, les mans. desnassaro esnarigar, íd. el nas. desorellaro eixorellar, íd [...]
|