1.
brot
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Branca petita i tendra desenvolupada d'un borró o gemma. No han deixat sinó dos o tres brots a cada branca. Ram o tros d'una planta herbàcia. Amb un brot d'alfàbrega a la boca. no... brot No... mica. No fa brot de feina. No en sap brot. No tenir brot de raó. no fer [...]
|
2.
pegar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
una empenta, que de poc em fa caure. Donar cops a algú. Per què li pegueu, a aquest xicot? A mi, ningú no em pega! pegar-se un toc a la barra Desistir d'una cosa. Fer (un bot, un sotrac, etc.). Va pegar un bot, que de cap va topar al sostre. no pegar brot [o no pegar ni brot [...]
|
3.
escaparrar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Llevar el cap (especialment d'un brot, d'una rama). [...]
|
4.
turió
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Brot tendre que neix d'un rizoma. Grella dels esbarzers. [...]
|
5.
brotó
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Brot que comença a sortir. Rebrot de la col verda, el bròquil i altres hortalisses. [...]
|
6.
botrioide
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Agregat cristal·lí compost de cristalls aciculars disposats radialment, d'aspecte semblant a un brot de raïm. [...]
|
7.
cappare
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cap, brot o tany principal d'una planta. Promotor, persona principal, d'un bàndol, partit, etc. [...]
|
8.
grella
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Brot que surt a la soca d'un arbre o a la base d'un arbust. [...]
|
9.
pollís
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Brot vigorós nascut en una soca o en una branca vella d'un arbre, que en xucla tota la saba. [...]
|
10.
pampolat -ada
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
En heràld., que té les fulles d'un esmalt diferenciat, s'aplica a una vinya o a un brot de raïm. [...]
|