FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 salanco salobre, capa de sal que deixa l'evaporació de l'aigua salada. 2 Fig. agudesa picantor gràcia(de les paraules o del gest) Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
tirar-hi sal (o un pessic de sal) (a un guisat) ensalgar, empolvorar amb sal. salpicar, espargir sal sobre una cosa. fer salaó, salar peix o carns perquè es conservin. salprendre, salar una vianda fent que la sal hi penetri. Porc salprès. Sardina salpresa. Ant. Dessalar. Manuel Franquesa i [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 preparar. 2 Posar oli, sal, etc., a certes viandes. oliar envinagrar enciamar, amanir amb sal, oli i, a més, sovint, vinagre i altres espècies. Encara s'ha d'enciamar el tomàquet i la ceba. condimentar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Cp. salí: lloc on hom guarda la sal, salera o saliner: lloc on hom posa la sal perquè la mengi el bestiar Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
polsinar porfiritzar, reduir a pólvores impalpables. atomitzar espoltrir-se, fer-se pols, una cosa. picar. Picar sal, pebre, etc. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 adj. salífer, que porta sal. Mineral salífer. salícola, relatiu a la producció de sal. Indústria salícola. 2 m. saler. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 assalat, suficientment fornit de sal (es diu esp. del bestiar). salabrós, que té gust de sal. salobre 2 Ésser, un menjar, una mica massa salat: Salejar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 extracte essència. Essència de roses. esperit(per destil·lació). Esperit de vi. Esperit de sal, etc. decuito decocció, extret obtingut per decocció. Cp. quinta essència, olis essencials 2 llibre. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]