FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció d'aliments que es dona cada vegada a alguna persona o a algun animal. Una ració de civada. Porció de cada vianda que, a les fondes, restaurants, etc., es dona per un preu determinat. Quant costa una ració de faves? Assignació en espècie o diners que es dona a un [...]
f 1 [d'aliments, diners] ración. 2 crist [porció] ración, porción. 3 a mitja ració a media ración. 4 posar a ració poner a ración, someter a racionamiento. Han posat la tropa a ració de pa, han puesto a la tropa a ración de pan. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer més curt, menys llarg. Escurçar les mànigues d'un vestit. Escurçar-se els cabells. Això escurça la vida. Després de la primera rentada, la faldilla s'escurçà. escurçar la ració Disminuir-la. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
La pedra en caure, batre (una planta) arrencant-ne les fulles, els branquillons, etc. La pedra seca retrinxa els ceps. Fer més escàs. Cada dia anaven retrinxant la ració de pa. Retrinxar les despeses. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Afegir (una cosa, especialment un líquid, que havia minvat d'un recipient). Refegiu aigua a la cassola. Tornar a prendre d'un menjar del qual ja s'ha consumit una ració. He refegit d'arròs. [...]