Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 7738/4Darrera versió: 24.03.2023

Títol

Sigles: gènere i nombre 

Resposta

Les sigles tenen tant la categoria com el gènere i el nombre del nucli del sintagma nominal que abreugen. Per exemple:

el CAP (el centre d'atenció primària)
una AV (una associació de veïns)
els EUA (els Estats Units d'Amèrica)
les PAU (les proves d'accés a la universitat)

De vegades, el nucli del sintagma nominal no està representat en la sigla, com en la MAT (la línia elèctrica de molt alta tensió). Ara bé, encara que no hi estigui representat, la sigla també té tant el gènere com el nombre del nucli del sintagma.

En relació amb el nombre de les sigles, podem distingir tres tipus de sigles que es comporten de manera diferent:

1. Sigles que es mantenen invariables o que poden formar el plural afegint una essa al final. Per exemple: els CAP / els CAPs, les ETT / les ETTs.

2. Sigles que es formen a partir de sintagmes en plural. Aquestes sigles no flexionen pel que fa al nombre, malgrat que s'utilitzen amb l'article en plural (els EUA, les TIC).

3. Sigles que es formen a partir de sintagmes en singular i que equivalen a un nom propi. Aquestes sigles no tenen flexió de nombre perquè designen entitats úniques. Per exemple: l'ONU, la CCMA.

Encara en relació amb el nombre de les sigles, cal evitar la duplicació de lletres com a marca de plural. No obstant això, es conserva la duplicació de lletres en alguns casos ja consolidats per l'ús, com ara CCOO (Comissions Obreres) o PPCC (Països Catalans).

Finalment, en el cas dels mots que tenen l'origen en una sigla, però que ja s'han incorporat a la llengua com a noms comuns, el plural es forma regularment. Per exemple: un radar / uns radars, un elapé / uns elapés.

 
Font: Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (6.5.3.3a)  

Classificació

Categoria
Convencions .Abreviacions
Morfologia
Abreviacions