21.
amilodispèpsia
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Impossibilitat de digerir els aliments que contenen midó. [...]
|
22.
cel·lulosa
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Glúcid polisacàrid macromolecular que és el constituent principal de les parets dels vegetals superiors, que l'aviram i els monogàstrics no poden digerir, però sí els remugants, i que aporta energia. [...]
|
23.
ventrell
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m 1 anat estómago. 2 fer bon ventrell [un menjar] sentar bien. 3 obeir el ventrell digerir, hacer la digestión. 4 omplir el ventrell fig [menjar] llenar (o llenarse) la tripa. 5 ventrell de la cama [panxell] pantorrilla. [...]
|
24.
creatorrea
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Presència de carn sense digerir als excrements. És el signe de Fles, indicatiu d'insuficiència pancreàtica. [...]
|
25.
cocer
(castellà)
Font
Diccionari castellà-català d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
[Se conjuga como: morder] v tr 1 [pan, legumbres, ladrillos, etc] coure. 2 pop [digerir] coure, digerir. 3 fig meditar, rumiar, barrinar. 4 [un absceso] madurar, supurar. 5 [enriar] enriuar, amarar. 6 [asar] fer molta calor. Con este abrigo me cuezo, aquest abric em fa molta calor. v intr 7 [vino [...]
[Se conjuga como: morder] v tr 1 [pan, legumbres, ladrillos, etc] coure. 2 pop [digerir] coure, digerir. 3 fig meditar, rumiar, barrinar. 4 [un absceso] madurar, supurar. 5 [enriar] enriuar, amarar. 6 [asar] fer molta calor. Con este abrigo me cuezo, aquest abric em fa molta calor. v intr 7 [vino] bullir, fermentar. 8 [hervir] bullir, coure. Las judías ahora cuecen, les mongetes ara bullen. v pron 9 coure intr. Las patatas se cuecen fácilmente, les patates couen fàcilment. 10 fig [tener mucho calor] torrar-se. 11 fig [tramarse] tramar-se, maquinar-se, ordir-se. 12 fig consumir-se, exasperar-se. |
26.
quall
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Extracte que s'obté del quart estómac dels remugants lactants, ric en quimosina, l'enzim específic per a digerir la llet. [...]
|
27.
coure 1
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
v tr [pp: cuit -a] 1 [pa, llegum, maons, etc] cocer. 2 [digerir, pair] cocer, digerir. 3 fig resecar, marchitar. El vent ha cuit els sembrats, el viento ha resecado los sembrados. v intr 4 [pp: cuit -a] cocer, cocerse pron. Les mongetes ara couen, las judías ahora cuecen (o se cuecen). 5 [pp [...]
|
28.
pair
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
digerir. fer la digestió obeir el ventrell, pair bé. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
29.
seu
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
. Conté colesterol. És un aliment energètic difícil de digerir. És emprat per a la preparació d'ungüents i pomades i com a emol·lient. [...]
|
30.
escalfar [o calfar]
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
calefacció. cremar(hiperb.), escalfar molt. Fa un sol que crema. bleir, íd. fomentar, escalfar amb calor natural del cos. La gallina fomenta els ous. En termes de med., escalfar per contacte amb un objecte o un líquid calent. refocil·lar digerir, escalfar per contacte d'un líquid calent. Ant. Refredar [...]
|