91.
braç
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Petit rec que embranca amb un rec principal i serveix per a distribuir millor l'aigua. braç de gitano Pastís de forma allargada, fet amb pa de pessic, farcit de crema, nata, trufa, etc., enrotllat i empolvorat amb sucre de llustre o cobert amb xocolata o crema cremada. braç de mar [...]
|
92.
flor
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
. La flor de la farina. Aquestes maduixes són la flor. la flor i nata Flor 4 1. La flor i nata dels nostres escriptors. Producte d'alteració o de sublimació de diversos minerals que formen una eflorescència o una crosta. Flor d'antimoni. flor de sofre Pólvores [...]
|
93.
muntar
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Batre la nata, la clara d'ou, la mantega, etc., fent-la augmentar de volum, fins que quedi espessa i ben lligada. [...]
|
94.
'grassa animal' o 'greix animal'? / 'aliment greixós' o 'aliment gras'?
Font
Fitxes de l'Optimot
coquetes té una textura greixosa.
La girella és un embotit tradicional del Pallars, de textura greixosa i granelluda.
La nata té una consistència greixosa.
[...]
|
95.
caputxino
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Cafè amb llet escumosa o nata batuda, sovint empolsat amb xocolata. [...]
|
96.
Denominacions de torrons
Font
Fitxes de l'Optimot
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
a base d'una pasta d'ametlles, avellanes, etc., endurida amb caramel. Sovint es fan servir erròniament les formes torró de crocanti i també torró de guirlatxe, per influència de l'equivalent castellà turrón de guirlache.
torró de trufa: la trufa és una barreja de nata batuda i xocolata fosa que es [...]
|
97.
tiramisú
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Pastís elaborat amb capes de pa de pessic sucat en cafè i licor d'ametlles, alternades amb capes d'una barreja de clares batudes a punt de neu, nata, sucre i mascarpone, que se serveix fred i empolsat amb cacau. [...]
|
98.
mascarpone
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Formatge elaborat amb nata dolça, de textura cremosa, de color blanc i de gust suau, originari de la Llombardia. [...]
|
99.
pannacotta
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Menja dolça en forma de flam, típica d'Itàlia, que s'elabora coent nata amb sucre, vainilla i gelatina o un altre espessidor. [...]
|
100.
mousse [fr]
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Plat cuinat d'origen francès fet amb diferents ingredients que es quallen després de barrejar-los amb clara d'ou batuda, nata batuda o gelatina. [...]
|