1.
nata 1
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Substància untuosa, d'un blanc groguenc, que forma una capa sobre la llet quan aquesta es deixa en repòs o que és obtinguda per centrifugació i emprada en pastisseria i alimentació. Flor 4 1. Uns pèsols primerencs que són la nata. ésser la nata per a una [...]
|
2.
nata 2
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Part d'un ormeig de pesca on van enganxats els ploms. [...]
|
3.
nata
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Llengua. Literatura
ikomes i els nates són dialectes d'una mateixa llengua.El nata s'inclou dins les llengües bantús, que formen el grup lingüístic més extens de llengües africanes. Aquest grup de llengües són parlades des del Camerun fins a Kenya i fins a Sud-àfrica. Es va originar a la zona fronterera entre Nigèria i el [...]
|
4.
nata
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
5.
nata
(castellà)
Font
Diccionari castellà-català d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 [derivado lácteo] nata. 2 fig [lo más selecto] la flor i nata. La nata de la intelectualidad, la flor i nata de la intel·lectualitat. 3 amer min escòria. 4 pl p fr [natillas] crema sing. [...]
|
6.
nata
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 [de la llet] nata. 2 [de pesca] relinga. 3 fig [bufetada] revés m, galleta, guantazo m, cate m. 4 ésser la nata ser la nata (o canela fina). 5 ésser la nata [una persona] ser un primor. [...]
|
7.
nata
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 natilla, nata, esp. ensucrada. crema crespo crespell, capa sòlida que es forma a la superfície de la llet. 2 millor. 3 bufetada. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
8.
nata àcida
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
9.
nata àcida
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
Nata obtinguda de la llet deixada en repòs en concentrar-s'hi, espontàniament, els glòbuls grassos i constituir-hi una capa en la part superior, després d'un període variable segons la temperatura, les dimensions dels glòbuls grassos, etc. [...]
|
10.
nata dolça
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|