FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Substància greixosa, sòlida i homogènia, d'un groc clar, que s'extreu de la llet o de la nata, per agitació. Una bola de mantega. Menjar pa amb mantega. Substància alimentosa semblant, per la seva consistència, a la mantega. Mantega de cacau, de palma, de cacauet, de [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bolet del grup dels lactaris, que segrega un làtex blanc, sovint abundant. lleterola de llet groga Lleterola molt picant, el làtex de la qual pren un color groc de sofre poc després d'ésser exposat a l'aire (Lactarius chrysorrheus). lleterola de llet morada Lleterola de [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
). Pinetell 1. Pinetell d'avet. rovelló bord Lleterola de llet groga. rovelló d'avet Pinetell d'avet. rovelló de cabra [o rovelló de beç] Bolet no comestible de l'ordre de les russulals, que, per la forma del seu barret i pel color, es pot confondre amb el [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
totalment la llet (a una vaca, a una cabra, etc.). Quan muny les ovelles, les eixuga. Fer que (una vaca, una cabra, etc.) deixi de donar llet. Una vaca, una cabra, etc., perdre totalment la llet. Exhaurir 2. Eixugar el peix d'una bassa. Eixugar l'edició d'un llibre. eixugar la butxaca d [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cria de l'ovella fins a l'edat d'un any. anyell de llet Anyell que encara no pastura. ésser un anyell Ésser dolç, mansuet, com un anyell. Llana d'anyell. Figura heràldica d'un anyell, generalment representada passant. anyell pasqual Anyell que era sacrificat la nit [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
que la llacuna es va assecar. Fer perdre el suc, la saba, (a una planta, a un òrgan). Les calors excessives han assecat el blat. Una planta, un òrgan, perdre el suc, la saba. Les vinyes s'assecaran si no plou aviat. Un animal, perdre el greix, la carn. Sense llet, els vedells s'assecaven [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
llet groga. pebràs d'estepa negra Lleterola de llet morada, que forma micorrizes amb l'estepa negra (Lactarius cistophilus). pebràs lleter [o pebràs de bosc] Bolet comestible de l'ordre de les russulals, precoç, de carn i làtex blancs (Lactarius piperatus). pebràs [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Substància untuosa, d'un blanc groguenc, que forma una capa sobre la llet quan aquesta es deixa en repòs o que és obtinguda per centrifugació i emprada en pastisseria i alimentació. Flor 4 1. Uns pèsols primerencs que són la nata. ésser la nata per a una [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
que es daure i s'hi aboca la llet. Moure's, bascar-se, fer diligències per a aconseguir alguna cosa. Ja cal que ens menegem si ho volem aconseguir. [...]