Optimot. Consultes lingŘÝstiques - Llengua catalana

Fitxa 266/8Darrera versiˇ: 20.05.2019

TÝtol

'sembla sentir' o 'sembla que sent'? 

'sembla ser que' o 'sembla que'? 

╔s correcte 'semblar' + infinitiu en catalÓ? 

Nova gramÓtica 

Resposta

El verb semblar, quan tÚ el sentit d'opiniˇ o d'aparenša, pot dur oracions subordinades de tipus diferent.

  • Com a verb d'opiniˇ, es pot construir amb una subordinada d'indicatiu o bÚ, en certs contextos, amb una subordinada d'infinitiu. En tots dos casos, l'oraciˇ Ús impersonal i porta un pronom de datiu. Ara bÚ, la subordinada d'infinitiu nomÚs sol aparŔixer quan aquest infinitiu Ús de percepciˇ (veure, sentir, notar, etc). Per exemple:
    Em va semblar que sentia cops a l'altra habitaciˇ o Em va semblar sentir cops a l'altra habitaciˇ.
    Ens semblava haver-la vist a l'escola o Ens semblava que l'havÝem vista a l'escola.
  • Com a verb d'aparenša, semblar tambÚ es pot construir amb una subordinada d'indicatiu o bÚ, en certs contextos, amb una subordinada d'infinitiu. Amb la subordinada d'infinitiu, per˛, el verb semblar no duu un complement de datiu. Generalment, tampoc no apareix la subordinada d'infinitiu quan el verb semblar porta un auxiliar. Per exemple:
    La proposta sembla que provÚ del teu pare o La proposta sembla provenir del teu pare (paralĚleles a Sembla que la proposta provÚ del teu pare).

Finalment, cal tenir en compte que darrerament, s'ha estŔs la construcciˇ sembla ser que, amb sentit impersonal, que equival a les expressions mÚs generals sembla que, es diu que, diuen que o es veu que. Per exemple:

Sembla ser que l'economia remuntarÓ durant l'estiu.

 

Classificaciˇ

Categoria
Sintaxi
Abreviacions