FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
substàncies comparables al pa. Un padefigues, de bresques, de sabó, de brisa, d'arrels, de terra, etc. núvol(per anal.). Un núvol de pols. aglomeració aglomerat concreció conglomerat Cp. piló, pilot 2 multitud. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 pa blanc pa morè (o moreno) pade pagès pa clotós, pa ullat. pa tou, pa del dia. pa eixut, que no és del dia. pa sec fogassa, pa molt ordinari, aplatat i rodó. pade barrao simpl. barra, pa en forma de barra. pade motlle pade crostons, de forma triangular amb un crostó a cada angle [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
. pa, massa de fruites aixafades i premsades, que té una certa semblança amb el pa. Padefigues. Pade peres. codonyat, confitura de codony. arrop, confitura feta amb most concentrat i fruites. cabell d'àngel, confitura feta amb una espècie de carbassa amb polpa fibrosa. carbassat, confitura de [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
(del pa) crosta, tros petit depa on hi ha més crosta que molla. tostorro, tros gros depa amb crosta. cantell. Es menjava un cantell depa. rumbell encetall, el primer crostó que hom talla d'un pa. capciró(depa), crostonet. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Que té les galtes grosses. galtaplè botifler, que té les galtes molt grosses. tenir les galtes depa tou (o depa torrat, o depade ral, o de formatge) galtagròs(Ruyra) Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 manutenció sustentació alimentació(->) nodriment pa(fig.). Guanyar-se el pa. Donar pa als treballadors. 2 conservacióo conservament Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Espai aplanat de terreny. sequer, era on hom posa a assecar fruites, esp. figues. Cp. eral: lloc on hi ha moltes eres. 2 parterre. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]