Resultats de la cerca frase exacta: 9

Diccionari de sin˛nims Franquesa
1. botifarra
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
salsirˇ, botifarra prima. blanquet, embotit prim elaborat amb freixura i pinyons. bisbe, botifarra curta i gruixuda. baldana, espŔcie de botifarra negra. bull, botifarra feta amb el budell mÚs gruixut del porc, farcida esp. de carn magra. paltruc(dial.), botifarra negra, gruixuda i curta. (Alc [...]
2. embotit
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
salsitxa sobrassada mortadelĚla botifarra(->) llonganissa(->) Manuel Franquesa i EnciclopŔdia Catalana  [...]
3. mongeta
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
(llegum) monja fesol fesola, varietat grossa de mongeta. monget, mongeta petita. fesoleto fesolÝ, Ýd. mongetes sequeso simpl. seques. Un plat de seques amb botifarra (Ant. Mongetes tendres..) Manuel Franquesa i EnciclopŔdia Catalana  [...]
4. bisbe
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
1 ordinari, autoritat eclesiÓstica diocesana. diocesÓo bisbe diocesÓ pontÝfex prelat arquebisbe, bisbe que tÚ jurisdicciˇ sobre un cert nombre de bisbes. Cp. mitra: dignitat de bisbe. Aquest mas pertany a la mitra. 2 botifarra. Manuel Franquesa i EnciclopŔdia Catalana  [...]
5. acompanyar
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
menjars). El rostit anava guarnit amb patates novelles. companejar, acompanyar amb pa una vianda. Per dinar no tenia mÚs que un tros de botifarra, per˛ el vaig companejar i vaig poder matar la gana. Manuel Franquesa i EnciclopŔdia Catalana  [...]
6. punta 1
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
, la punta d'una cosa que s'enceta. Un encetall de botifarra. esperˇ, punta de roca que romp les onades. 2 cim. 3 clau(m.). Manuel Franquesa i EnciclopŔdia Catalana  [...]
7. tros
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
trencada. cul, l'˙ltim tros que resta d'una cosa que normalment es consumeix. Un cul de ciri. punta, Ýd. Una punta de cigarreta. bloc, tros gran, esp. de pedra o d'altra matŔria dura i pesant. encetall, el primer tros que hom talla en encetar una cosa (pa, formatge, botifarra, etc.). tronco frust [...]
8. forma
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
: baculiforme; bacilĚliforme. baldufa: turbinat (estret a la base i ample de dalt). banya: corniculat; corniforme. barca: escafoide; navicular; cimbiforme (˛rgan). bastˇ: bacilĚliforme. blat: frumentaci. bolet: fungiforme. botifarra: botuliforme (tŔc.); abotifarrat (popular). branca: ramiforme [...]
9. menjar 1
Font Diccionari de sin˛nims Franquesa d'EnciclopŔdia Catalana (2a ediciˇ)
1 v. tr. calar(fam.). S'ha calat tot el plat. clavar-se(fam.). Em vaig clavar un plat de mongetes amb botifarra. cruspir-se. Es va cruspir tot el pollastre. fotre's(vulg.). S'ha fotut tot un conill. f˙mer-se. Es va f˙mer tres plats d'arr˛s. devorar(pr˛p. menjar un animal la seva presa), [...]