71.
romesco
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Salsa feta amb nyores, tomàquets, alls i cebes escalivats, una picada d'ametlles o avellanes, oli i altres ingredients, que se serveix com a condiment d'un plat, principalment de peix. [...]
|
72.
altura equivalent a un plat teòric efectiu
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Química
Quocient entre la longitud d'una columna cromatogràfica i el nombre efectiu de plats teòrics. [...]
|
73.
bací
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de metall amb una esmotxadura semicircular a la vora, que usaven els barbers per a remullar la barba. Plat metàl·lic utilitzat en la música popular com a instrument de percussió. Orinal. [...]
|
74.
fruitera
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat o recipient per a tenir-hi fruita i servir-la a taula. [...]
|
75.
marcelina
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat amb una cavitat al mig per a aguantar-hi una xicra. [...]
|
76.
aguiat
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat mallorquí de carn cuinada amb ceba, alls, tomàquet, espècies i brou. [...]
|
77.
escaldum
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de carn, habitualment d'aviram, amb patates, sofregit i una salsa. [...]
|
78.
plata 1
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de forma ovalada, oblonga, generalment més gran que un plat ordinari, per a servir el menjar a taula. Menjar o altra cosa que es posa en una plata. Una plata d'enciam. Una plata de crema. [...]
|
79.
amanida
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat d'enciam, tomàquet, ceba i altres verdures crues amanides amb oli, sal, vinagre, etc. [...]
|
80.
pàtera
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de poca fondària que usaven els antics en els sacrificis per a fer les libacions. [...]
|