FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Substància untuosa, d'un blanc groguenc, que forma una capa sobre la llet quan aquesta es deixa en repòs o que és obtinguda per centrifugació i emprada en pastisseria i alimentació. Flor 4 1. Uns pèsols primerencs que són la nata. ésser la nata per a una [...]
ikomes i els nates són dialectes d'una mateixa llengua.El nata s'inclou dins les llengües bantús, que formen el grup lingüístic més extens de llengües africanes. Aquest grup de llengües són parlades des del Camerun fins a Kenya i fins a Sud-àfrica. Es va originar a la zona fronterera entre Nigèria i el [...]
f 1 [derivado lácteo] nata. 2 fig [lo más selecto] la flor i nata. La nata de la intelectualidad, la flor i nata de la intel·lectualitat. 3 amer min escòria. 4 pl p fr [natillas] crema sing. [...]
f 1 [de la llet] nata. 2 [de pesca] relinga. 3 fig [bufetada] revés m, galleta, guantazo m, cate m. 4 ésser la nata ser la nata (o canela fina). 5 ésser la nata [una persona] ser un primor. [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 natilla, nata, esp. ensucrada. crema crespo crespell, capa sòlida que es forma a la superfície de la llet. 2 millor. 3 bufetada. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
Nata obtinguda de la llet deixada en repòs en concentrar-s'hi, espontàniament, els glòbuls grassos i constituir-hi una capa en la part superior, després d'un període variable segons la temperatura, les dimensions dels glòbuls grassos, etc. [...]