11.
vi
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m 1 vino. 2 batejar (o aigualir, o amarar) el vi aguar (o bautizar, o cristianar) el vino. 3 el bon vi no ha de menester (o no necessita) ram el buen paño en el arca se vende. 4 tenir bon (o mal) vi fig tener buen (o mal) vino. 5 vi abocat vino abocado (o embocado). 6 vi amontillat vino [...]
|
12.
'peres amb vi' o 'peres al vi'? / 'musclos al vapor' o musclos amb vapor'?
Font
Fitxes de l'Optimot
peres amb vi (acompanyament) musclos al vapor (mètode de cocció i estil del plat)
Per fer referència al mètode de cocció es pot fer servir la preposició a seguida d'article. Per exemple:
Demà farem barbacoa i menjarem carn a la brasa i patates al caliu.
En Josep Maria va fer uns musclos al [...]
|
13.
vi de cereal xinès
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Beguda alcohòlica tradicional de la Xina, de gust suau i dolç, que s'obté de la fermentació d'un cereal, generalment arròs, melca, mill o blat. [...]
|
14.
vi
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Vi blanc. Vi claret o simpl. claret. Vi negre o vi roig. Vi dolç. Vi sec. Vi ranci. xarel·lo(fam.) remost, revío resaigües, vi obtingut tirant aigua a la brisa. aiguarelles, vi molt flac o molt rebaixat. vi escumós (o espumós), xampanyo cava. Xampany és una adaptació del francès champagne. Es [...]
|
15.
anticòs Vi
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Anticòs que aglutina soques de gran virulència de salmonel·les de la febre tifoide. Es detecta tardanament (tercera setmana). [...]
|
16.
antigen Vi
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Antigen capsular termolàbil que presenten algunes espècies de salmonel·les (S. typhi, S. paratiphy, S. dublin). És destruït per mitjà del tractament amb la calor. És el responsable, conjuntament amb l'antigen O, de la virulència de la infecció per salmonel·les. [...]
|
17.
factor VI
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Denominació en desús de factor V activat, anomenat antigament accelerina. [...]
|
18.
grau VI
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Esport
Sisè grau de dificultat en la gradació dels rius, que s'assigna a àrees d'aigües braves d'alt risc, caracteritzades per la presència d'obstacles pràcticament infranquejables. [...]
|
19.
vi aromatitzat
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
20.
vi aromatitzat
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|