L'adjectiu desnatat, desnatada és adequat tant per parlar de la llet a la qual s'ha tret la nata com per caracteritzar els productes elaborats amb aquesta llet sense nata. Per exemple: llet desnatada, formatge desnatat, iogurt desnatat.
Amb aquests mateixos significats, també es pot fer servir l [...]
La forma catalana adequada per designar el que en castellà s'anomena dulce de leche és almívar de llet. Es tracta de la menja que s'elabora amb llet i sucre, deixant-la reduir a foc lent fins que adquireix una consistència de xarop més o menys dens. Tant la consistència com el procés d'elaboració [...]
brioixeria pastisseria pastes El terme castellà bollería correspon en català a brioixeria i fa referència al conjunt de productes de fleca i de pastisseria compostos per una pasta de farina fermentada, cuita al forn o fregida, que incorporen greixos o olis i, optativament, ous, llet i altres [...]
Fitxa
11/6Darrera versió: 15.04.2011
Títol
Com es diu bollería en català?
brioixeria
pastisseria
pastes
Resposta
brioixeria
pastisseria
pastes f. pl.
El terme castellà bollería correspon en català a brioixeria i fa referència al conjunt de productes de fleca i de pastisseria compostos per una pasta de farina fermentada, cuita al forn o fregida, que incorporen greixos o olis i, optativament, ous, llet i altres components, i que es comercialitzen en peces individuals.
Si bé des del punt de vista de la legislació les formes pastisseria i brioixeria designen conceptes diferents i cal distingir els dos termes, en la llengua general s'utilitzen les formes pastes o pastisseria per designar la bollería en general.
. Per exemple:
preparat alimentari gras en pols
l'oli d'oliva i l'alvocat són aliments grassos
el formatge gras es fa amb llet sencera
En canvi, per fer referència a la naturalesa del greix o que té les característiques del greix, la forma que cal fer servir és greixós, greixosa:
La massa de les [...]
es cauen).
Ja li han caigut totes les dents de llet (i no se li han caigut).
Els exploradors han caigut a terra de tan cansats que estaven (i no s'han caigut).
Cal no confondre aquest ús pronominal del verb caure, que és inadequat, amb l'ús adequat de pronoms febles reflexius de persona, que són [...]
Fitxa
11/6Darrera versió: 15.04.2011
Títol
Com es diu bollería en català?
brioixeria
pastisseria
pastes
Resposta
brioixeria
pastisseria
pastes f. pl.
El terme castellà bollería correspon en català a brioixeria i fa referència al conjunt de productes de fleca i de pastisseria compostos per una pasta de farina fermentada, cuita al forn o fregida, que incorporen greixos o olis i, optativament, ous, llet i altres components, i que es comercialitzen en peces individuals.
Si bé des del punt de vista de la legislació les formes pastisseria i brioixeria designen conceptes diferents i cal distingir els dos termes, en la llengua general s'utilitzen les formes pastes o pastisseria per designar la bollería en general.