1.
carn
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Conjunt dels músculs del cos humà i de molts animals, especialment no incloses les vísceres. La bala li ha travessat la carn fins a l'os. carn viva Carn que, en una ulceració, en una ferida, etc., conserva les propietats vitals. Se li ha alçat tota la pell: ensenya la [...]
|
2.
carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
3.
carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Part tova del cos dels quadrúpedes i l'aviram formada principalment per teixit muscular, connectiu i adipós, destinada a consum humà. [...]
|
4.
carn
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 anat carne. Ensenyava la carn viva, mostraba la carne viva. 2 [aliment] carne. Carn de bou, de vedella, de xai, carne de vaca, de ternera, de cordero. 3 [de fruita] carne, pulpa. 4 [cos humà] carne. La resurrecció de la carn, la resurrección de la carne. 5 [aparença del cos humà] piel, cuerpo [...]
|
5.
desossador de carn | desossadora de carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Treball
Persona que treu els ossos de peces de carn i les prepara per empaquetar i comercialitzar. [...]
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels dits. carnassa, abundància de carn. carnussa, abundància fastigosa de carn. carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa. carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura. carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat. Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació. 2 La carn dels animals considerada com a aliment. tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall. morterol, carn capolada en el morter. carn blanca (del pit de gallina o pollastre) carn de pèl (de conill, llebre, etc.) carn de ploma (d'ocells) carn de llet (d'animals de llet) salvatgina (de bèstia salvatge, de caça) porquim, carn de porc. frescum o frescumada, carn de porc matat de poc. salaó o salums, carn salada. xixina, carn picolada o trinxada. carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc) carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella. pellanc, tall de carn. pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell. carnús, carn mig passada. carnum, carn passada. Pudor de carnum. palpís, tros de carn sense os. carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau. bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc. filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc. llenca, bistec (Alc.). entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles. llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa. gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals. 3 (d'un fruit) drupa molsa polpa bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla. 4 → cos, sexualitat. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
6.
desossador de carn | desossadora de carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
7.
tallador de carn | talladora de carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Treball
Persona que talla les peces de carn en trossos adequats per al consum. [...]
|
8.
carn
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels [...]
|
9.
carn DFD
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn d'aspecte mat, de color fosc, eixuta al tall i de consistència ferma, generalment procedent d'animals que han estat sotmesos a un gran esforç poc abans de morir i han esgotat les reserves de glucogen. [...]
|
10.
carn forana
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn que arriba a l'escorxador per a ser conservada en cambres frigorífiques i posteriorment expedida, procedent d'un animal sacrificat en un altre escorxador. [...]
|