Optimot. Consultes lingŘÝstiques - Llengua catalana

Fitxa 6643/4Darrera versiˇ: 14.11.2018

TÝtol

Concordanša en oracions amb nom colĚlectiu al subjecte 

'QuŔ volen aquesta gent?' o 'QuŔ vol aquesta gent'? 

'La majoria de convidats van marxar' o 'La majoria de convidats va marxar'? 

Nova gramÓtica 

Resposta

1. Quan el subjecte d'una frase Ús un nom colĚlectiu (colla, equip, famÝlia, gent, ramat, professorat, p˙blic, etc.) i s'usa en singular, en general el verb hi concorda en singular. Per exemple:

El ramat d'en Benet surt a pasturar cada dia.
L'equip celebra la vict˛ria.

Aix˛ no obstant, quan el nom colĚlectiu es refereix a un grup de persones (especialment en el cas del nom gent), tambÚ Ús possible fer la concordanša pel sentit i, per tant, que el verb concordi en plural. Per exemple:

QuŔ volen/vol aquesta gent?
Aquesta mainada fan/fa molt de soroll. 

Sobretot Ús habitual la concordanša en plural quan el nom colĚlectiu que fa de subjecte Ús lluny del verb o, fins i tot, quan s'omet el nom colĚlectiu que fa de subjecte perquŔ ja ha aparegut abans com a antecedent. Per exemple:

La gernaciˇ reclamÓ la presŔncia del president. Per aconseguir el seu objectiu, no dubtaren (o dubtÓa fer servir mŔtodes contundents.


2. Un altre cas en quŔ la concordanša es pot fer tant en plural com en singular sˇn les construccions partitives que fan de subjecte, si el nucli del sintagma Ús un nom colĚlectiu o fraccionari que designa una part d'un conjunt (una part dela majoria deel doble deun gran nombre deun tant per cent de, etc.). Per exemple:

Un gran nombre de treballadors estan/estÓ en situaciˇ de risc laboral.
La majoria de convidats van marxar/va marxar abans de les dotze.

Ara bÚ, si en l'oraciˇ hi ha un adjectiu que faci la funciˇ d'atribut o predicatiu, la concordanša es fa en plural. Per exemple:

Un gran nombre dels treballadors estan contents amb el conveni.
La majoria de convidats van marxar decebuts.

 

Classificaciˇ

Categoria
Sintaxi
Abreviacions