pasta alimentària pasta alimentosa
La forma catalana pasta alimentària designa el producte obtingut per dessecació d'una massa no fermentada feta amb farina, sèmola de blat dur o de candial i aigua, que s'emmotlla mecànicament segons formes diverses. Com a terme secundari es pot fer servir la [...]
La forma general per denominar la massa de forma més o menys rodona, feta de pasta de farina ben batuda a la qual poden incorporar-se altres substàncies reduïdes a pasta, com bacallà, cervell, patates, etc., i fregida amb oli o llard és bunyol.
En alguns parlars, també hi ha la forma [...]
brioixeria pastisseria pastes El terme castellà bollería correspon en català a brioixeria i fa referència al conjunt de productes de fleca i de pastisseria compostos per una pasta de farina fermentada, cuita al forn o fregida, que incorporen greixos o olis i, optativament, ous, llet i altres [...]
:
El gos marró, que és un pastor alemany, s'espanta amb els petards (explicativa).
El gos que borda és marró (especificativa).
En canvi, les oracions relatives substantives no tenen cap antecedent explícit. Per exemple:
Qui matina fa farina.
On treballa ara hi ha molts restaurants.
Va tornar quan [...]
Per expressar que el fet de llevar-se d'hora és molt recomanable perquè permet fer molta feina, en català es poden fer servir les expressions següents:
Qui matina fa farina.
Si del dia vols profit, que no et trobi el sol al llit.
Qui no s'espavila no fila.
[...]
'autopista AP-7
la carretera C-17
9. Els elements en llistes com ara els ingredients de les receptes, els calibres de les armes, els objectes enumerats... Per exemple:
fricandó de vedella
1 kg de vedella
50 gr de moixernons secs
2 cebes trinxades
2 tomàquets trinxats
1 got de vi blanc
farina
oli d [...]