FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 suc. Pollastre amb suc. Noms d'algunes salses de la cuina catalana: Vinagreta. Xató. Samfaina. Romesco. Pebrada. Beixamel. Nogada, etc. 2 Fig. accessori. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 enaiguar batejar(el vi, la llet, etc.) desllavassar(un guisat o altra menja) allargar, un suc, una salsa, afegint-hi líquid. aclarir. 2 Ésser aigualit: Enaiguatejar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 adorn. 2 accessori. Els accessoris costen més que la roba. salsa(fig.). Valer més la salsa que les perdius, costar més els guarniments que la cosa. 3 Conjunt d'arreus que es posen a un cavall, etc. arnès arreus ormeigs(pl.) cabeçada, guarniments del cap d'un cavall, etc., esp. d'un animal [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Camp d'alls: Allar. Salsa d'alls: Allada. Allioli. Tenir gust d'all: Allejar(v. intr.). D'all o com d'all: Allós. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
pertany a un domini. El mas amb totes les seves pertinences. salsa(fig. i fam.), l'accessori d'una cosa. Costa més la salsa que el peix (refrany). 3 adreç. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
clara una mescla líquida. allargar. Allargar un suc, una salsa, afegir-hi líquid. aigualir(->) aprimar. Aprimar una pintura amb aiguarràs. Ant. Concentrar. Deflegmar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
ensalada enciamada(≠ ensaïmada), amanida d'enciam, escarola, etc. esqueixada, amanida feta amb bacallà esqueixat. trempó, amanida de ceba, tomàquet i pebrot, tallats a trossets. xató, amanida d'escarola, tonyina i bacallà esqueixats, seitó, olives, etc., adobada amb una salsa especial [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 sobredaurar xapar, cobrir d'una xapa. Or xapat. ressanar, daurar les parts d'un objecte que havien restat sense daurar o eren mal daurades. 2 Comunicar un color semblant al de l'or. enrossir. El foc enrosseix la carn. glacejar, enrossir al forn talment que la salsa que cobreix el menjar [...]