FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 El qui ven carn, esp. de bou i moltó. taller. El carrer dels Tallers, carrer de la Barcelona antiga on hi havia els carnissers. tallador de carno simpl. tallador cansalader, el qui ven carn de porc, fresca, adobada o en forma d'embotits. gadollaire, el qui ven carn de gadolla (entrada de [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 (una vianda) emborrassar enllardonar untar. 2 Ficar llenques de cansalada dins la carn. entatxonar. Entatxonar la carn amb talls de cansalada. 3 embrutar. 4 escaldar. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 De carn. Cp. musculós tou, en certes frases. Les parts toves del cos, les parts carnoses. 2 Que té la carn abundant. carnut. Tenia uns braços carnuts. polpós molsut massís. Unes espatlles massisses. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Propensió natural als plaers dels sentits. sensualisme sibaritisme voluptat, complaença en els plaers sensuals. carnalitat, qualitat de carnal. la carn, inclinacions animals de l'home. concupiscència, apetit de plaers sensuals. luxúria, íd. de plaers carnals o sexuals. Manuel Franquesa i [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
Unitat de pes. lliura carnisserao simpl. carnissera, lliura de trenta-sis unces o mil dos-cents grams. terça, tercera part d'una carnissera. S'usa per a pesar peix o carn, exclusivament, i equival aproximadament a la lliura normal (quatre-cents grams). Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
. tisorada, tall fet d'un cop de tisores. corretgeta, tall circular al tronc d'un arbre. Si li fas la corretgeta, aquest arbre es morirà. secció, tall, esp. en cirurgia. entretallo entretalladura, cert tall que els sabaters fan al cuiro de la sola. Cp. esquerda 4 Tros de carn, peix, etc [...]