1.
carn
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Conjunt dels músculs del cos humà i de molts animals, especialment no incloses les vísceres. La bala li ha travessat la carn fins a l'os. carn viva Carn que, en una ulceració, en una ferida, etc., conserva les propietats vitals. Se li ha alçat tota la pell: ensenya la [...]
|
2.
carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
3.
carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Part tova del cos dels quadrúpedes i l'aviram formada principalment per teixit muscular, connectiu i adipós, destinada a consum humà. [...]
|
4.
carn
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 anat carne. Ensenyava la carn viva, mostraba la carne viva. 2 [aliment] carne. Carn de bou, de vedella, de xai, carne de vaca, de ternera, de cordero. 3 [de fruita] carne, pulpa. 4 [cos humà] carne. La resurrecció de la carn, la resurrección de la carne. 5 [aparença del cos humà] piel, cuerpo [...]
f 1 anat carne. Ensenyava la carn viva, mostraba la carne viva. 2 [aliment] carne. Carn de bou, de vedella, de xai, carne de vaca, de ternera, de cordero. 3 [de fruita] carne, pulpa. 4 [cos humà] carne. La resurrecció de la carn, la resurrección de la carne. 5 [aparença del cos humà] piel, cuerpo m. Només duu una samarreta damunt la carn, solo lleva una camiseta sobre la piel. 6 [natura humana] carne. Els plaers de la carn, los placeres de la carne. 7 [del cuir] carne. 8 carn a la brasa carne a la brasa. 9 carn de canó fig [tropa] carne de cañón. 10 carn de pèl carne de pelo. 11 carn de ploma carne de pluma. 12 carn d'olla cocido, olla. 13 carn magra carne magra, magro. 14 carn magra desossada carne mollar. 15 carn picada (o capolada) carne picada. 16 carn sense ossos carne sin huesos (o deshuesada), carne y hueso. 17 carn sense ossos fig carne sin huesos. 18 carn viva, morta carne viva, muerta. 19 en carn i ossos fig en persona. 20 en carn viva en carne viva. 21 entre carn i pell bajo la piel. 22 ésser carn i ungla fig i fam ser uña y carne. 23 ésser de carn (o de carn i ossos) fig [humà, sensible] ser de carne y hueso. 24 ésser un tros de carn batejada fig [mancat d'enteniment o de caràcter] ser un trozo de carne con ojos, ser poca (o poquita) cosa. 25 fer carn [els animals carnívors] hacer carne. 26 la carn que no es cou per a tu, deixa-la cremar fig agua que no has de beber, déjala correr. 27 no ésser ni carn ni peix fig no ser ni carne ni pescado, no ser ni chicha ni limonada. 28 no pesar-li a algú la carn fig [ésser magre] estar delgado. 29 perdre les carns fig [aflaquir-se] enflaquecer, chuparse fam, secarse fam. 30 posar carn fig [engreixar-se] engordar, echar (o criar) carnes. 31 posar tota la carn a la graella fig echar (o poner) toda la carne en el asador. 32 tenir molta carn damunt fig [ésser gras] estar metido (o metidito) en carnes. 33 tenir poca carn damunt fig [ésser prim] tener pocas chichas. |
5.
desossador de carn | desossadora de carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Treball
Persona que treu els ossos de peces de carn i les prepara per empaquetar i comercialitzar. [...]
|
6.
desossador de carn | desossadora de carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
7.
tallador de carn | talladora de carn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Treball
Persona que talla les peces de carn en trossos adequats per al consum. [...]
|
8.
carn
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Els músculs del cos humà i dels animals. molsa, massa carnosa d'una persona. tou, en certes frases. El tou de la cama. palpís, tou de carn. molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras. polpa. La polpa dels [...]
|
9.
carn DFD
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn d'aspecte mat, de color fosc, eixuta al tall i de consistència ferma, generalment procedent d'animals que han estat sotmesos a un gran esforç poc abans de morir i han esgotat les reserves de glucogen. [...]
|
10.
carn forana
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la salut
Carn que arriba a l'escorxador per a ser conservada en cambres frigorífiques i posteriorment expedida, procedent d'un animal sacrificat en un altre escorxador. [...]
|