FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
, centrals i meridionals d'Àfrica (Loxodonta africana). elefant asiàtic Elefant que ha estat molt domesticat a la part meridional d'Àsia (Elephas maximus). elefant marí Mamífer del gènere Mirounga, de la família dels fòcids, de tronc fusiforme i de pell bruna, que [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Barreja d'òxids, hidròxids o sulfats minerals de ferro, de gra molt fi, aspecte terrós i colors groguencs o bruns, emprada en pintura. Varietat terrosa i groguenca o bruna de diversos minerals, com ara l'ocre d'antimoni o el de bismut. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fruit del castanyer, gros, de pell coriàcia, bruna, amb la base pàl·lida. Llavor comestible del castanyer. Monyo. Vas de vidre, d'argila, etc., en figura de castanya, per a guardar-hi licor. Cop donat al cap amb la mà o les mans plegades. treure a algú les [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tubercle comestible de la patatera, globós, ovoide o allargat, i sovint bonyegut, de pela grogosa, bruna o rogenca i carn blanca o groguenca, ric en fècula. patata del bufet Patata d'una varietat primerenca i de bona qualitat. patates rosses Patates fregides. patata de canya [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fruit del cocoter, drupa molt grossa de coberta coriàcia, mesocarpi fibrós i pinyol amb una sola llavor. Pinyol del coco, molt gros, de closca bruna molt dura, amb abundant endosperma, en part sòlid, la carn de coco, origen de la copra i d'un oli comestible, i en part líquid, [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
discoglòssids, de musell agut, pupil·la bombada i membranes interdigitals reduïdes a les extremitats posteriors. granota pirinenca Granota de la família dels rànids, bruna i esvelta, que viu en alguns rierols de Navarra i d'Osca (Rana pyrenaica). granota roja Granota de la família dels [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mamífer carnívor de la família dels hiènids, de coll llarg i gruixut, cap gros, potes proveïdes de quatre dits amb urpes no retràctils, de pèl aspre i gris, amb ratlles o taques fosques, nocturn, que s'alimenta de carronya. hiena bruna Hiena que viu a l [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fruit en drupa de la noguera, subglobós, verd, de carn amargant i astringent, amb el pinyol gros de clovella bruna i rugosa formada per dues meitats fàcilment separables. Trencar, esclafar, nous. Llavor comestible de la noguera, coberta d'una fina pellofa bruna i dividida en dues [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
contracte restava dissolt en haver mort dos terços dels primers ceps plantats. Recobriment de fullola resistent i ben seca, generalment de faig, del pla de taules dels telers. Regió anatòmica dels equins situada entre el pit i l'espatlla. Alga bruna mediterrània de l'ordre de les fucals [...]