Resultats de la cerca frase exacta: 9

Diccionari de la llengua catalana
1. endurir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer tornar dur, més dur. La sequedat ha endurit la terra. L'egoisme endureix el cor. Esdevenir dur. Se m'ha endurit la pell de les mans. Produir l'enduriment (del ciment). [...]
2. corgelar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
El fred, congelar, endurir, (una fruita, una polpa, etc.). La fruita s'ha corgelat. [...]
3. nitrurar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Endurir superficialment (els acers) per tractament tèrmic en atmosfera d'amoníac. [...]
4. pinyolar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Una fruita, formar i endurir el pinyol. Les olives pinyolen pel juliol. [...]
5. hidrogenació
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció d'hidrogenar. Procediment d'endurir greixos i olis naturals destinats a l'elaboració d'aliments. [...]
6. enduriment
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció d'endurir o d'endurir-se; l'efecte. Procés pel qual el ciment, en adormir-se, adquireix resistència mecànica. [...]
7. encallir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Endurir (la pell) fent-hi un call, una durícia. Les mans se li han encallit de fer servir la destral. [...]
8. eixarreir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ressecar, endurir per dessecació. Aquest sol eixarreeix els sembrats. Eixarreir-se, la terra, quan no plou. Fer tornar adust, aspre. Eixarreir un caràcter. Quan el cor s'eixarreeix ja no té bons sentiments. [...]
9. empedreir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Convertir en pedra. Tornar-se pedra. Els fangs s'empedreeixen en el procés de formació de roques. Endurir com una pedra. Tornar-se dur com una pedra. Les figues s'empedreeixen amb les primeres gebrades tardorals. Un menjar, per la cocció, endurir-se en lloc d'estovar-se. Els cigrons [...]