Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 121/5Darrera versió: 14.10.2021

Títol

Felicitacions: Nadal, Cap d'Any, aniversaris i dates assenyalades 

Resposta

Tant els esdeveniments remarcables en la vida d'una persona com determinades festes assenyalades del cicle de l'any originen una sèrie d'expressions estereotipades, que són les felicitacions. N'hi ha per a circumstàncies diverses.

Quan es vol felicitar algú pel seu aniversari, se sol fer servir una fórmula que expressa el desig d'una llarga vida: Per molts anys! Aquesta expressió també es pot aplicar en altres ocasions, per exemple: Avui és el teu sant? Per molts anys! Per molts anys ens puguem tornar a reunir! 

Pel naixement d'un fill o d'una filla, en un casament, o per l'èxit en un examen, a la feina, en l'assoliment d'una etapa important en la vida d'una persona (finalització d'uns estudis, presentació d'una tesi, recepció d'un premi, etc.) se sol dir Enhorabona! 

En aquests contextos de vegades també es fa servir l'expressió Felicitats!, però és preferible no abusar-ne.

Si es vol felicitar algú que l'endemà celebra alguna cosa, especialment l'aniversari o el sant, hi ha l'expressió Felices vigílies! Per exemple: Felices vigílies, Maria, que demà és el teu aniversari i no ens veurem!

D'altra banda, per felicitar algú per Nadal, se sol dir Bon Nadal! o Bones festes! Si es vol desitjar un bon any, es pot fer amb qualsevol de les expressions següents: Feliç any nou!, Bon any! o Bon any nou! També podem felicitar l'arribada d'un nou any amb els adjectius bon o feliç i el nombre corresponent: Bon 2021! o Feliç 2021!

Cal tenir en compte que, generalment, es fa servir l'adjectiu bon, bona anteposat a un nom que designa un període de temps o un esdeveniment com a fórmula de felicitació: bon diabon viatgebon cap de setmanabona Pasquabon Sant Jordibona Diada. En expressions que no tenen un grau de fixació tan alt, també es fa servir l'adjectiu feliçFeliç Dia de la Dansa!

 

Classificació

Categoria
Lèxic .Lèxic general
Abreviacions