Resultats de la cerca frase exacta: 53

Diccionari de la llengua catalana
41. rusc
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Habitacle d'una comunitat d'abelles constituït per una estructura fabricada amb cera i formada per nombroses cel·les hexagonals. Clos artificial destinat a allotjar un eixam d'abelles que permet fàcilment l'aprofitament de la mel i de la cera que elaboren.  [...]
42. aiguada
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
passatge. prendre aiguada [o fer aiguada] Fer provisió d'aigua potable. Lloc on un vaixell pot proveir-se d'aigua potable. Tècnica pictòrica en què es dissolen els colors en aigua sola o amb certs ingredients com goma, mel, etc. Pintar a l'aiguada. Pintura a l'aiguada. Pintura feta amb [...]
43. alzinoi
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Bolet de l'ordre de les tricolomatals, amb làmines, amb el barret de color de mel i la cama anellada, comestible quan és jove, que ataca alzines, roures i altres planifolis, damunt o a la vora dels quals forma flotes denses (Armillaria mellea i espècies afins).  [...]
44. extractor -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que extreu. Mecanisme d'una arma de foc que extreu la beina del cartutx un cop disparat, enganxant-la pel culot. Aparell per a extreure d'una habitació, d'un local, etc., el fum o l'aire viciat. Aparell centrifugador que es fa servir per a extreure la mel de les bresques. [...]
45. torró
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Massa feta d'ametlles, de pinyons, d'avellanes o de nous torrades, amb mel o feta de coco, fruites confitades, xocolata, etc., que normalment es presenta en barres rectangulars. Torrons de Xixona, d'Alacant, d'Agramunt. Una barra de torrons. Torró de massapà, de crema. Càrrec ben [...]
46. ambre
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Resina fòssil de diverses coníferes, amorfa, groguenca, translúcida, electritzable per fricció, d'olor característica, bona de treballar, emprada en joieria i bijuteria. Color groc de mel característic de l'ambre. [usat en aposició és invariable] Una llum [...]
47. orellana
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de préssec o d'albercoc assecat a l'aire i al sol. Peça llarguera i molt prima de pasta de farina fregida amb ou i llard o amb llet i oli, que se sol menjar amb sucre o amb mel, pròpia d'alguns indrets de les Balears. Bolet comestible del grup dels basidiomicets, de [...]
48. pot
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas generalment cilíndric i més alt que ample per a guardar-hi conserves, tabac, medicaments, etc. Un pot d'apotecari. Un pot de mel. Guardar el cafè en un pot de llauna. pot de la confitura Punt essencial d'una qüestió, el punt en què està la dificultat. en [...]
49. abella
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Insecte de l'ordre dels himenòpters que viu en eixams i produeix mel i cera (Apis mellifera). Un rusc d'abelles. abella mare [o abella mestra] Abella reina. abella reina Femella fèrtil, única en cada eixam, que conviu amb els mascles i un gran nombre de femelles infèrtils [...]
50. collir
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Arrencar de la planta (una flor, un fruit, un branquilló, etc.). Veus aquella rosa? Ves-la a collir i dona-me-la. Els nois, enfilats per les branques, collien peres. He collit aquesta branca d'ametller. Collir un ram de roses. Les abelles cullen la mel de les flors. Arreplegar (els [...]
Pàgines  5 / 6 
<< Anterior  Pàgina  1  2  3  4  5  6  Següent >>