Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

xiprer

1 1 m. [AGA] [BOS] [LC] Arbre perennifoli del gènere Cupressus, de la família de les cupressàcies, de fulles esquamiformes imbricades i falsos fruits, o gàlbuls, llenyosos, formats per esquames peltades, cadascuna de les quals porta nombroses llavors.
1 2 m. [AGF] [BOS] [LC] Arbre de la família de les cupressàcies de ramatge de color verd fosc i gàlbuls el·lipsoidals o esfèrics, de color bru grisenc, propi de la Mediterrània oriental i l'Àsia occidental, plantat, sovint en la seva forma de branques aplicades al tronc i, per tant, de capçada llarga i estreta, com a ornamental i també per a fer tanques i com a forestal (Cupressus sempervirens)
1 3 [AGA] [BOS] xiprer blau Xiprer de ramatge inicialment grisenc i després glauc, d'olor desagradable quan es masega, fulles agudes i gàlbul glaucescent i més petit que el xiprer comú, originari d'Amèrica del Nord i plantat com a ornamental (Cupressus glabra i C. arizonica).
1 4 [AGF] [BOS] [LC] xiprer comú Xiprer 1 2.
1 5 [AGA] [BOS] xiprer de Lambert Xiprer de branques sempre obertes, fulles un poc més llarguetes que les del xiprer comú i gàlbul més petit, de color bru rogenc brillant, originari d'Amèrica del Nord i plantat sobretot com a ornamental (Cupressus macrocarpa).
1 6 [BOS] xiprer de Mèxic Xiprer de branques obertes, fulles agudes, verdes o glauques, i gàlbul especialment petit, inicialment glauc i d'un bru lluent quan és ben madur, originari de Mèxic i Guatemala, plantat com a ornamental o per a aprofitar-ne la fusta (Cupressus lusitanica).
2 1 m. [AGA] [BOS] xiprer de Lawson Camecíparis.
2 2 [AGA] [BOS] xiprer de ventall Tuia oriental.
2 3 [BOS] xiprer dels pantans Arbre caducifoli de la família de les taxodiàcies, que sol desenvolupar arrels respiratòries, de soca engruixida, branquillons que es desprenen amb les fulles, les quals són linears i de color verd clar, flors masculines purpúries disposades en panícules i òrgans fructífers globosos, que viu espontàniament en terrenys pantanosos d'Amèrica del Nord i es planta sovint com a ornamental (Taxodium distichum).
3 m. [AGF] [IMF] Fusta de xiprer.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions