71.
pernil serrà
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
1 pessigar (un insecte, etc.). Aquests mosquits pessiguen fort. punxar (→) fiblar espicassar (≠ espicossar), pegar, un ocell, cops de bec. 2 Causar una sensació d'ardència o coïssor. formiguejar pruir coure. Els ulls li coïen. Aquest romesco cou molt. cremar. Aquesta mostassa crema. 3 → provocar. 4 Agafar el menjar els ocells o els peixos. espicossar. Els pollastres espicossaven a l'era. picotejar pegar (el peix). El peix pega, pica l'ham. 5 → menjar. 6 → tocar (un instrument). 7 → començar. 8 → batre, copejar, trinxar. repicar (la pedra, les campanes, etc.) mallar (amb un mall) amaçar (≠ amassar), picar amb una maça. maçolar, íd. maçonar o piconar, picar la terra per atapeir-la. martellejar escodar, picar pedra amb l'escoda. picolar, picar la carn. 9 tustar o trucar, picar a la porta. concassar. Concassar pebre. percudir verberar 10 (picar-se pron.) → anar-se, corcar-se, florir-se. 11 → agrir-se. 12 → ofendre's. 13 → vanar-se. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
72.
pernil d'enceball
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
73.
pernil ibèric d'enceball
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
74.
lligar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
llurs extrems o caps. col·ligar, lligar plegades diferents coses. feriro enferir, lligar un ham a un braçolí, pèl de cua de cavall, etc., per mitjà d'un nus. estacar, lligar un animal a una estaca clavada a terra. vincular, lligar moralment o legalment. unir. 2 pentinar. 3 v. intr. concordar [...]
|
75.
punta 1
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
piràmide o d'un con) capciró, punta, esp. dels dits. beco corn(de la lluna, d'un mocador, d'un davantal) banya. Les banyes de l'enclusa. cornaló, punta d'un mocador. pany, íd. Els quatre panys d'un mocador (Alc.). puntera, punta de la sabata, la mitja, etc. llengüeta, punta d'un ham o d'una fletxa [...]
|
76.
pernil dolç
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
77.
pernil ibèric
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
78.
daus de pernil
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
79.
pernil canari
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
80.
pernil d'ànec
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|