1.
carn
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 anat carne. Ensenyava la carn viva, mostraba la carne viva. 2 [aliment] carne. Carn de bou, de vedella, de xai, carne de vaca, de ternera, de cordero. 3 [de fruita] carne, pulpa. 4 [cos humà] carne. La resurrecció de la carn, la resurrección de la carne. 5 [aparença del cos humà] piel, cuerpo [...]
f 1 anat carne. Ensenyava la carn viva, mostraba la carne viva. 2 [aliment] carne. Carn de bou, de vedella, de xai, carne de vaca, de ternera, de cordero. 3 [de fruita] carne, pulpa. 4 [cos humà] carne. La resurrecció de la carn, la resurrección de la carne. 5 [aparença del cos humà] piel, cuerpo m. Només duu una samarreta damunt la carn, solo lleva una camiseta sobre la piel. 6 [natura humana] carne. Els plaers de la carn, los placeres de la carne. 7 [del cuir] carne. 8 carn a la brasa carne a la brasa. 9 carn de canó fig [tropa] carne de cañón. 10 carn de pèl carne de pelo. 11 carn de ploma carne de pluma. 12 carn d'olla cocido, olla. 13 carn magra carne magra, magro. 14 carn magra desossada carne mollar. 15 carn picada (o capolada) carne picada. 16 carn sense ossos carne sin huesos (o deshuesada), carne y hueso. 17 carn sense ossos fig carne sin huesos. 18 carn viva, morta carne viva, muerta. 19 en carn i ossos fig en persona. 20 en carn viva en carne viva. 21 entre carn i pell bajo la piel. 22 ésser carn i ungla fig i fam ser uña y carne. 23 ésser de carn (o de carn i ossos) fig [humà, sensible] ser de carne y hueso. 24 ésser un tros de carn batejada fig [mancat d'enteniment o de caràcter] ser un trozo de carne con ojos, ser poca (o poquita) cosa. 25 fer carn [els animals carnívors] hacer carne. 26 la carn que no es cou per a tu, deixa-la cremar fig agua que no has de beber, déjala correr. 27 no ésser ni carn ni peix fig no ser ni carne ni pescado, no ser ni chicha ni limonada. 28 no pesar-li a algú la carn fig [ésser magre] estar delgado. 29 perdre les carns fig [aflaquir-se] enflaquecer, chuparse fam, secarse fam. 30 posar carn fig [engreixar-se] engordar, echar (o criar) carnes. 31 posar tota la carn a la graella fig echar (o poner) toda la carne en el asador. 32 tenir molta carn damunt fig [ésser gras] estar metido (o metidito) en carnes. 33 tenir poca carn damunt fig [ésser prim] tener pocas chichas. |
2.
encarnat
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
-ada adj 1 [convertit en carn] encarnado -da. 2 crist encarnado -da. adj i m 3 [color de carn] encarnado -da. [...]
|
3.
gelatina
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 [de carn] gelatina. 2 quím gelatina. [...]
|
4.
carnassa
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
f 1 [abundància de carn] carnaza. 2 [adoberia] carnaza. [...]
|
5.
marinar
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
v tr gastr [el peix o la carn] marinar. [...]
|
6.
rossenc
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
-a adj 1 rubial. 2 [carn, etc] algo dorado -da. [...]
|
7.
bitè
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m 1 [xai, be] cordero. 2 [carn] cordero, carne f de cordero. [...]
|
8.
jarret
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m anat 1 [sofraja] jarrete, corvejón. 2 [carn de bou] contra f. [...]
|
9.
bullit
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m 1 [carn d'olla] puchero. 2 [embrolla, enrenou] confusión f, embrollo, lío. [...]
|
10.
carnalatge
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
m 1 [carn salada] carnaje. 2 → carnatge3 hist [dret] carneraje. [...]
|