71.
flatós -osa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que produeix flatositats. Un aliment flatós. Subjecte a flatositats. [...]
|
72.
pasteuritzar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Sotmetre (un aliment) a temperatures controlades i relativament suaus per tal de destruir-ne els gèrmens patògens sensibles a la calor i millorar-ne la conservació, sense alterar les qualitats organolèptiques i nutritives. [...]
|
73.
desdejuni
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Aliment lleuger que se sol prendre al matí en llevar-se. [...]
|
74.
reparador -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que repara. Justícia reparadora. Un aliment reparador. Un descans reparador. [...]
|
75.
revalenta
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Aliment format amb diverses farines, principalment amb farina de llentia. [...]
reparador -a
adj. i m. i f. [LC] [PR] Que repara. Justícia reparadora. Un aliment reparador. Un descans reparador. |
76.
cèrtids
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Família d'ocells insectívors, de l'ordre dels passeriformes, de bec prim i encorbat, que ressegueixen els troncs dels arbres cercant aliment, a la qual pertanyen els raspinells. Individu d'aquesta família. [...]
|
77.
ènema
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Preparació líquida injectada en el recte com a remei o aliment. [...]
|
78.
bromato-
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Forma prefixada del mot gr. broma brómatos, 'aliment'. Ex.: bromatologia. [...]
|
79.
intendència
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Càrrec, funció, jurisdicció, d'intendent. Oficina de l'intendent. Cos de les forces armades encarregat de l'administració de cabals i avituallaments, així com del proveïment d'aliment, vestit i material a les tropes. [...]
|
80.
emborratxar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Amarar (un aliment) amb vi, licor, etc. Emborratxar un pastís. Pintar d'uns colors forts i vius que alteren l'harmonia de la composició. Barrejar els colors (d'una roba) en rentar-la. Emborratxar-se un vestit. [...]
|