Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

filtre

m. [FIF] [QU] [IQ] Material porós, generalment laminar, que deixa passar a través seu un fluid, mentre reté les partícules sòlides que aquest duu en suspensió. Un filtre per a l'aigua de la peixera. Un filtre de paper. Paper de filtre. El filtre d'aire d'un motor. Cigarrets amb filtre.
m. [IQ] Aparell utilitzat per a separar d'un líquid o un gas les partícules que duu en suspensió. Filtre rotatiu. Filtre de mànegues.
m. [FIF] Element destinat a modificar, per transmissió, el flux o bé la distribució espectral de la radiació que el traspassa. El filtre d'un aparell fotogràfic.
m. [IN] Làmina que es col·loca davant una pantalla de monitor per tal que les dades es puguin visualitzar en millors condicions i per tal d'absorbir les radiacions que són nocives per a l'usuari.
m. [EE] [FL] [EL] Dispositiu per a seleccionar una part de l'espectre d'un senyal o senyals de freqüències diferents. Filtre acústic. Filtre elèctric.
m. [IN] Opció de programari que permet fer seleccions específiques d'informació, especialment en una base de dades, o processaments específics en un senyal.
m. [FL] Condició de bona formació que opera sobre estructures independentment generades per una gramàtica.
m. [AN] Beuratge màgic, especialment el que se suposa que inspira l'amor.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions