Beguda alcohòlica obtinguda per fermentació del most de raïm. Pel seu contingut en etanol i sucres, és un aliment energètic (1 litre de vi corrent comporta de 600 a 800 kcal) i, a més, conté també vitamines i minerals. El seu consum moderat en els menjars facilita la digestió, i hom li ha atribuït [...]
Quantitat d'una substància o magnitud per unitat de volum del medi que la conté. Els valors de concentració de nombre (C) de les cèl·lules de la sang, segons el Sistema Internacional d'Unitats, sempre són donats en relació amb el litre (l). Poden emprar-se també en unitats relatives o tants per [...]
d'anèmies molt concretes (esferocitosi hereditària, anèmia de cèl·lules falciformes, hemoglobinopatia C), la CCMH poques vegades supera la taxa de 360 grams per litre. [...]
Vi elaborat amb raïm de varietats autoritzades assecat al sol o a l'ombra per a la seva deshidratació parcial, sense augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural, que ha de ser igual o superior al 16% o ha de tenir un contingut en sucres de 272 grams per litre com a mínim, amb un grau [...]
Volum mitjà corresponent a un eritròcit, conegut per la sigla VCM. Hom el calcula a partir de l'hematòcrit i del nombre d'eritròcits, segons la fórmula VCM = hematòcrit x 10 / nombre d'eritròcits (en milions / mm3). El resultat ve donat en femtolitres (fl) que és un submúltiple del litre [...]
Terme utilitzat per a designar l'avaluació dels nivells d'electròlits (anions i cations) en el sèrum sanguini i els trastorns que hi influeixen. Els valors d'anion gap oscil·len entre 8 i 18 mil·liequivalents per litre entre les persones sanes. S'obté restant a la suma dels anions clor i [...]