Peça de l'especejament del porc ibèric situada entre l'espatlla i la cansalada, a la regió interna, de forma plana i allargada i uns 300 gr de pes, amb molt de greix intramuscular, molt gustosa. [...]
Peça de carn del porc ibèric que es correspon al múscul temporal de l'animal, pesa uns 80 gr, té forma ovalada, color vermell intens i és fibrosa. [...]
Preparació de carn deporc, generalment espatlla, cuita a baixa temperatura durant molta estona, de manera que la carn es desfà i se separa de l'os, i esqueixada, a la qual s'afegeix salsa barbacoa. [...]
Peix de la família dels esquàlids, que pot atènyer 2 m de llargada, amb el cos de secció triangular, les dues aletes dorsals amb una espina molt forta inserida a la part central i projectada cap endavant, i el ventre flàccid. [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
. marranís, porc capat, per a engreixar. marrinxa, truja destinada a la lactància (Alc.). lletigada, conjunt de lletons. 2 Fig. brut. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
Sistema de transport escolar d'infants consistent en una fila de nens a peu conduïda per un o més adults, que els van recollint o deixant en diversos punts d'un itinerari establert que enllaça amb l'escola, seguint un horari fixat. [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
urpao úrpia, ungla corbada i aguda, com les d'un felí o un ocell. esperó, unglot punxegut del gall. unglot(dels animals depeu partit: porc, etc.) peüllao peüngla(dels cavalls, ases, etc.) casc, peülla del cavall, ase, etc. Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]