81.
plata 1
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de forma ovalada, oblonga, generalment més gran que un plat ordinari, per a servir el menjar a taula. Menjar o altra cosa que es posa en una plata. Una plata d'enciam. Una plata de crema. [...]
|
82.
amanida
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat d'enciam, tomàquet, ceba i altres verdures crues amanides amb oli, sal, vinagre, etc. [...]
|
83.
pàtera
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de poca fondària que usaven els antics en els sacrificis per a fer les libacions. [...]
|
84.
escrupolós -osa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que té escrúpols, dubtes. És un home poc escrupolós: no te'n fiïs. Pots aprofitar el mateix plat, home, no siguis tan escrupolós. Que fa les coses amb escrupolositat. Escrupolós en el treball. Fet amb escrúpol, amb gran cura, amb exactitud. Una [...]
|
85.
ranxo
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Menjar que es fa per a molts i que es redueix generalment a un sol plat, com el que es dona a soldats, mariners, presos, etc. Lloc fora de poblat on s'alberguen diferents famílies, on es crien cavalls, muls, etc. Cambra d'una nau destinada a la tripulació. [...]
|
86.
galantina
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat de carn de pollastre, de vedella, etc., cuita amb espècies, que se serveix fred amb una gelea. [...]
papas arrugadas amb mojo picón (plat a base de patates i salsa picant típic de les Canàries)
|
87.
sotacopa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat amb peu en què es porten les copes o els gots amb què se serveix la beguda. [...]
|
88.
lacón amb cachelos (plat típic de la cuina gallega a base de carn de porc i patates)
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
89.
papas arrugadas amb mojo picón (plat a base de patates i salsa picant típic de les Canàries)
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
90.
mussaca
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat fet a base de capes alternades d'albergínia i de carn picada barrejada amb ceba, cuit al forn. [...]
|