101.
ravioli
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Petita peça quadrada de pasta de farina farcida de carn o de verdura. [...]
ravioli
m. [HO] [LC] Petita peça quadrada de pasta de farina farcida de carn o de verdura. |
102.
neula
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Malura de les plantes causada per adversitats diverses, principalment per un fong paràsit afavorit per la boira o la humitat excessiva. Full prim de pasta feta amb farina, sucre i una essència, enrotllat en forma de canó. Pasteta fina de farina cuita amb motlle. Cosa de cap [...]
|
103.
acaparar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Adquirir i retenir (d'una mercaderia) una gran quantitat a fi de modificar-ne el preu en el mercat. Acaparar la farina, el sucre, la llenya. Apropiar-se en detriment d'altri. A la taula acaparava els millors talls. Acaparava l'atenció dels concurrents. [...]
|
104.
fogassa
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pa bast de forma plana i rodona. Pastís fet de farina semblant a una coca. Fogassó. [...]
|
105.
pastera
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Atuell de forma i dimensions adequades per a pastar farina, morter, etc. Moble rectangular i amb tapa, que servia, entre d'altres funcions, per a pastar el pa. Recipient semblant a una pastera de pastar farina. Caixa amb potes i fons inclinat que utilitzen els guixaires. Recipient que [...]
|
106.
agafa-sants
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Truita d'ous i farina tallada a trossos i acompanyada d'un sofregit de tomàquet i pèsols. [...]
|
107.
acaparador -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que acapara. Un usurer acaparador de les millors terres del poble. Una feina acaparadora. Un acaparador de farina. [...]
|
108.
ametllat -ada
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
En forma d'ametlla. Un medalló ametllat. Ulls ametllats. Pasta feta amb ametlles, farina i mel o sucre. [...]
|
109.
ensacador -a
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que ensaca. Conducte per on passa la farina cernuda o un altre material al sac que hi va lligat. [...]
|
110.
pastador 2 pastadora
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Persona que pasta. Màquina que, en l'elaboració del pa, permet de pastar la farina i l'aigua mecànicament. [...]
|