Resultats de la cerca frase exacta: 189

Diccionari de la llengua catalana
121. bol 2
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas hemisfèric sense anses, de pisa, de porcellana o d'altres materials, destinat a contenir aliments líquids, rentar-se els dits, etc. Contingut d'un bol. Prendre un bol de cafè amb llet. [...]
122. ornitògal
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta del gènere Ornithogalum, de la família de les liliàcies, bulbosa, de fulles linears, flors generalment blanques i fruit en càpsula, algunes espècies de la qual són conreades en jardineria. Llet de gallina.  [...]
123. graduació
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de graduar o de graduar-se; l'efecte. Categoria d'un militar en la seva carrera. Grau d'alcohol, d'acidesa, etc., d'una beguda alcohòlica, de la llet o d'un altre líquid. [...]
124. munyidor 2 -a
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que muny. Aparell que funciona elèctricament i serveix per a extreure la llet del braguer del bestiar domèstic, especialment de les vaques. Part del braguer que s'agafa amb les mans quan es muny. [...]
125. enconar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Donar la primera llet (a un infant). La Maria va enconar el seu fill. Fer agafar (a algú) el gust, l'habitud, d'una cosa. No sé qui l'ha enconat en aquestes idees! [...]
126. sopa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de pa xopat de brou o altre líquid. Mullar-se algú com una sopa. Borratxo com una sopa. Plat fet amb pa tallat a llesquetes fines, a trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid, com aigua assaonada, llet, etc. Sopes d'all. Plat anàleg en què el pa és [...]
127. brossella
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció de substància sòlida que se separa d'una emulsió i sura a la superfície del líquid o es va assolant a poc a poc, com les gleves que resten a la llet després de formatjar-la. [...]
128. crep
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pasta feta amb una barreja fluida de farina, llet o aigua, i ous, que, en coure's, pren una forma prima i arrodonida, i se sol servir enrotllada o doblegada amb un farciment dolç o salat. [...]
129. vaca
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Femella del bou. Una vaca suïssa, holandesa. Una vaca de llet. Llet de vaca. vaca banyot Vaca que només té una banya. vaca de llet Vaca que es té per treure'n la llet. vaca sagrada Persona que frueix de prestigi per l'autoritat indiscutible que té en una matèria, [...]
130. xuclar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
llet del pit. Xuclar el suc d'una taronja. Prendre una beguda xuclant-la amb una palla. Xuclar una xinxa la sang d'un home, un tàvec la sang d'un bou. xuclar amb la llet un sentiment (o una opinió, etc.) Mamar amb la llet un sentiment . xuclar la sang a algú [o xuclar la sang d [...]
Pàgines  13 / 19 
<< Anterior  Pàgina  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  Següent >>