FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas hemisfèric sense anses, de pisa, de porcellana o d'altres materials, destinat a contenir aliments líquids, rentar-se els dits, etc. Contingut d'un bol. Prendre un bol de cafè amb llet. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Planta del gènere Ornithogalum, de la família de les liliàcies, bulbosa, de fulles linears, flors generalment blanques i fruit en càpsula, algunes espècies de la qual són conreades en jardineria. Llet de gallina. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de graduar o de graduar-se; l'efecte. Categoria d'un militar en la seva carrera. Grau d'alcohol, d'acidesa, etc., d'una beguda alcohòlica, de la llet o d'un altre líquid. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que muny. Aparell que funciona elèctricament i serveix per a extreure la llet del braguer del bestiar domèstic, especialment de les vaques. Part del braguer que s'agafa amb les mans quan es muny. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Donar la primera llet (a un infant). La Maria va enconar el seu fill. Fer agafar (a algú) el gust, l'habitud, d'una cosa. No sé qui l'ha enconat en aquestes idees! [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de pa xopat de brou o altre líquid. Mullar-se algú com una sopa. Borratxo com una sopa. Plat fet amb pa tallat a llesquetes fines, a trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid, com aigua assaonada, llet, etc. Sopes d'all. Plat anàleg en què el pa és [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Porció de substància sòlida que se separa d'una emulsió i sura a la superfície del líquid o es va assolant a poc a poc, com les gleves que resten a la llet després de formatjar-la. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pasta feta amb una barreja fluida de farina, llet o aigua, i ous, que, en coure's, pren una forma prima i arrodonida, i se sol servir enrotllada o doblegada amb un farciment dolç o salat. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Femella del bou. Una vaca suïssa, holandesa. Una vaca de llet. Llet de vaca. vaca banyot Vaca que només té una banya. vaca de llet Vaca que es té per treure'n la llet. vaca sagrada Persona que frueix de prestigi per l'autoritat indiscutible que té en una matèria, [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
llet del pit. Xuclar el suc d'una taronja. Prendre una beguda xuclant-la amb una palla. Xuclar una xinxa la sang d'un home, un tàvec la sang d'un bou. xuclar amb la llet un sentiment (o una opinió, etc.) Mamar amb la llet un sentiment . xuclar la sang a algú [o xuclar la sang d [...]