41.
escorxador 1
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Lloc destinat a matar el bestiar, a escorxar-lo i a llevar-li les vísceres. Portar una vaca, un vedell, un moltó, a l'escorxador. [...]
|
42.
brauella
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vaca jove i no domada. [...]
|
43.
gorgonzola
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Formatge elaborat amb llet de vaca, de pasta semitova viada d'un color blau i de gust lleugerament picant, originari del municipi italià de Gorgonzola. [...]
|
44.
jònega
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vaca de menys de dos anys. [...]
|
45.
mugit
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Crit del bou, de la vaca. [...]
|
46.
parmesà -ana
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Natural de Parma. Relatiu o pertanyent a Parma o als seus habitants. Formatge de pasta dura elaborat amb llet de vaca, originari de Parma. Formatge parmesà. [...]
|
47.
cuetejar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cuejar . La vaca cueteja per espantar les mosques. [...]
|
48.
esquellar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Posar l'esquella (a un animal). Esquellar la vaca. Demà esquellarem. [...]
|
49.
lactoglobulina
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Globulina que forma part de les proteïnes de la llet de vaca. [...]
|
50.
braguer
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Mamelles d'una vaca, d'una cabra i d'altres quadrúpedes. Aparell ortopèdic per a mantenir reduïda una hèrnia inguinal o crural. Cap gruixut que retenia les antigues peces d'artilleria en llur retrocés en ésser disparades, subjectant-les al folre del vaixell. [...]
|