Optimot. Consultes lingŘÝstiques - Llengua catalana

Fitxa 6931/5Darrera versiˇ: 05.07.2022

TÝtol

Estalvi de la diŔresi 

DiŔresi: excepcions 

Resposta

Una de les funcions de la diŔresi Ús marcar que una i o una u no formen diftong amb la vocal anterior. Ara bÚ, no l'hem d'escriure en els casos segŘents:

1. En l'infinitiu, gerundi, futur i condicional dels verbs acabats en vocal + ir. Per exemple: agrair, agraint, agrairÚ (agrairÓs, agrairÓ, agrairem, agraireu, agrairan), agrairia (agrairies, agrairia, agrairÝem, agrairÝeu, agrairien).

2. En els mots derivats per prefixaciˇ i compostos. Per exemple: antiincendis, biunÝvoc, coincident, contraindicaciˇ, neoimpressionista, reincident, reunir, tallaungles. En sˇn excepcions els mots en quŔ pot no resultar evident que es tracta de compostos (com ara a´llar, reŘll, reŘllar, etc.) i algunes formes dels verbs reeixir i sobreeixir (re´xo, re´xen, re´squÚ; sobre´xes, sobre´x, sobre´squeren, etc.).

3. En els sufixos -isme i -ista. Per exemple: altruista, egoista, egoisme, panteista. Cal recordar, per˛, que s'escriu diŔresi a pro´sme i llu´sme perquŔ aquesta terminaciˇ no pertany al sufix -isme.

4. En els mots amb les terminacions llatines -um i -us. Per exemple: aquÓrium, harm˛nium; MÓrius.

5. En els mots duumvir, triumvir i derivats.

Cal tenir present que no s'escriu diŔresi sobre la i o la u de les paraules que, segons les normes d'accentuaciˇ, poden dur accent grÓfic en aquestes mateixes vocals. Per exemple: conduÝeu, paÝs, veÝ (en canvi, sÝ que porten diŔresi els mots condu´a, pa´sos, ve´na, ja que segons les normes d'accentuaciˇ no s'hi pot posar accent, i cal marcar que les dues vocals no formen diftong).

 

Classificaciˇ

Categoria
Ortografia
Abreviacions