sub-director general, sub-directora general Sub-direcció General
S'escriu guionet entre el prefix sub- i el primer formant dels mots compostos director -a general i direcció general per tal d'indicar que el prefix afecta tot el compost, i no solament el primer formant.
La sub-directora general [...]
El quantificador gaire es fa servir en oracions negatives (amb l'adverbi no o la preposició sense), interrogatives i condicionals, i significa 'molt'. Aquest mot té dues formes de plural: gaires i gaire. En plural, generalment s'usa gaires, tot i que en alguns parlars és més habitual la forma [...]
Els adjectius continu, contínua i continuat, continuada, en general, són sinònims i es poden intercanviar. Tot i que estrictament hi pot haver matisos entre continu ('que té contigüitat de parts, sense interrupció o cessació') i continuat ('seguit, successiu, constant, no interromput'), la tria [...]
En català, per designar la nit que precedeix les festivitats de Nadal i de Cap d'Any, cal dir nit de Nadal en comptes de nit bona i nit de Cap d'Any en comptes de nit vella.
Si no es vol fer referència específicament a la nit sinó a tot el dia, es poden fer servir les formes descriptives següents [...]
autoritzar donar (el) permís donar via lliure donar llum verda
Les expressions normatives en el sentit figurat de 'donar via lliure, permís' són autoritzar, donar el permís, donar via lliure.
D'altra banda, tot i que no la recull la normativa, també trobem en diverses obres l'expressió donar (o [...]
snacks salats
Altres formes catalanes, com ara aperitius, llaminadures, pica-pica, menjar ràpid, col·lació, refrigeri, piscolabis, mos, entreteniments, etc., no s'ajusten del tot al concepte plantejat ni a les necessitats lingüístiques del sector de la indústria alimentària.
snack [...]
Tot i que de vegades s'usa la construcció de + infinitiu amb valor condicional, no és acceptable des del punt de vista normatiu. Es pot optar per altres fórmules, com ara la conjunció si + verb conjugat, o la locució en cas que, entre altres. Per exemple:
Si ho hagués sabut, no t'ho hauria [...]
('inepte') o estar com un llum ('no ésser-hi tot'). Per exemple:
És un llum: no li surt res bé, encara que ho intenti.
No està bé del cap, està com un llum!
[...]
possessió, tot i que també es pot construir amb un pronom possessiu. Se sol optar pel pronom possessiu quan es vol remarcar el posseïdor enfront d'altres. Per exemple:
El cotxe se m'ha espatllat.
El meu cotxe s'ha espatllat.
Finalment, cal notar que amb els noms de parentiu també es fa servir el datiu de [...]
, dificultats, entrebancs, etc.' i duu sempre el pronom en lexicalitzat. També és habitual que aquest verb vagi acompanyat d'un complement introduït per la preposició de. Per exemple:
Tenia un bon panorama, però se n'ha sortit.
Se n'ha sortit, de tot aquell malson...
[...]