81.
beca
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Banda que es porta encreuada al pit d'espatlla a espatlla i penja esquena avall sobre el mantell, usada com a insígnia de col·legial, de seminarista, etc. Ajut atorgat a un estudiant per facilitar-li totalment o parcialment el pagament dels estudis o la manutenció. Gorra [...]
|
82.
baldric
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Banda de cuir o d'altra matèria per a aguantar l'espasa i que es porta entorn del cos des de l'espatlla dreta al costat esquerre, on s'ajunten els seus dos caps. [...]
|
83.
pernil
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cuixa d'un animal, especialment del porc. Tenir una persona bons pernils. Cuixa o espatlla de porc o de senglar salada per a ésser conservada. Pernil del país. pernil dolç Pernil de porc, desossat, assaonat i cuit. [...]
fustegal
m. [LC] [ED] Pal lleugerament corbat emprat per a portar a l'espatlla dues galledes, una a cada un dels seus extrems. |
84.
espatllera
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Peça de l'armadura que cobria l'espatlla. Respatller 1 . Aparell gimnàstic en forma d'escala, fixat en una paret, que és usat en els exercicis de gimnàstica educativa i correctiva. Enreixat de filferro o de fusta per a sostenir una plantació. [...]
|
85.
espatlla de cabrit al forn amb verduretes
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
86.
espatlla de xai al forn amb patates
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
87.
espatlla ibèrica de gla tallada a mà
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
88.
espatlla o cuixa de cabrit al forn
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
89.
milfulls d'espatlla de xai i patata
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
[...]
|
90.
acopar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tancar, cloure, (allò que és badat o desplegat). Acopar-se una flor. Una mà s'acopà damunt la seva espatlla. Formar capçada o mata atapeïda. Acopar-se una col. Donar forma còncava (a la planxa, als taulons), per tal de fer-los encaixar amb una peça de forma [...]
|