FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que surt del cor. Una salutació cordial. Regraciament cordial. Un afecte cordial. Afectuós, de cor. Un home cordial. Que reconforta o estimula el cor. Poció cordial. Medicament o beguda cordial. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Beguda alcohòlica obtinguda per maceració d'herbes i fruits en aiguardent i endolcida amb sucre o xarop. En farm., solució en aigua d'una substància medicinal, d'un reactiu, etc. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Beguda alcohòlica obtinguda per destil·lació del vi, de la sidra i d'altres líquids fermentats. Aiguardent de Valls. Aiguardent anisat. aiguardent de canya Aiguardent obtingut de la melassa fermentada del sucre de canya. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Gerro, especialment per a posar-hi flors. Recipient de terrissa, de vidre, sense peu i amb una ansa, per a contenir líquids, beguda. Gerro amb broc i una ansa, especialment per a abocar aigua. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Marcar (en una cosa) els graus en què es divideix. Graduar un termòmetre. Sotmetre a una gradació. Cal graduar les dificultats. Donar (a una cosa) el grau que li correspon. Cal graduar la temperatura. Determinar la graduació (d'una beguda). Concedir (a algú) un grau en la [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que pica al paladar. Una beguda picant. No hi poseu gaire pebre, que no sigui massa picant. Que es diu amb certa mordacitat o amb paraules un poc lliures. Una història picant. Que conté una petita quantitat de gas que produeix una sensació de pessigolleig a la boca, s'aplica a [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Acció de graduar o de graduar-se; l'efecte. Categoria d'un militar en la seva carrera. Grau d'alcohol, d'acidesa, etc., d'una beguda alcohòlica, de la llet o d'un altre líquid. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Prendre una petita quantitat (d'un menjar o una beguda), posar-se'n un poc a la boca, per apreciar-ne el gust. Tastar una salsa per veure si està bé de sal. Tasta aquest vi: és molt millor que l'altre. Menjar molt poc (d'una cosa). De faves, no n'he menjades gaires: no he fet [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer esdevenir amarg. Aquesta beguda m'ha amargat la boca. Afligir moralment, llevar el goig. Aquest fill, amb el seu mal cap, li amarga l'existència. Tenir un gust amarg. Un xarop que amarga com el fel. [...]