21.
rentar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
cos amb una loció. fer ablucions fer la cara (a una cosa), rentar-la. fregar (el terra o els plats) escurar(els plats) (dial.) Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana [...]
|
22.
netejar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
casa. bugadejaro fer bugada, netejar la roba i, en general, fer net. fregar(les rajoles, els plats) esterrejar, netejar amb terra. denejar. Denejar la vaixella. escurar. Escurar un pou, una cisterna, la xemeneia, escurar-se les orelles, les ungles, etc. rostar, escurar amb un tros [...]
|
23.
butxaca
Font
Diccionari català-castellà d'Enciclopèdia Catalana (4a edició)
de butxaca [petit] de bolsillo. Submarí de butxaca, submarino de bolsillo. 6 escurar la butxaca [a algú] dejar sin blanca. 7 ficar-se algú a la butxaca fig i fam meterse a alguien en el bolsillo. 8 gratar-se la butxaca fig i fam rascarse el bolsillo (o la faltriquera). 9 no ficar-se res a la butxaca [...]
|
24.
restes
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
riuada. escombraries(->) engrunes, restes del menjar d'algú, que un altre aprofita. eixermims, restes que romanen en un camp en eixermar-lo. escorrialles, escorrieso escorraines escuralles, escureso escurim, allò que resta en escurar quelcom. espigolalleso espigoladures(en un camp després d [...]
residus romanalles retalls ruïnes (d'una construcció arruïnada) runa o enderrocs, restes d'una demolició. desferra despulles resquícies esborralls, vestigis, resquícies. racó. Quan endreça la casa, no li agrada deixar racons. aprofitadures o aprofitalls, restes que hom aprofita. arramassall o arreplegadures, restes que hom arreplega. baleigs o balejadures, restes de la batuda, a l'era. bocinalla o menudall, restes petites de quelcom. brossa, restes dels vegetals escampades o apilotades. bavalles, rosegalls o roseguies, restes que hom deixa al plat o a la menjadora, a mig rosegar. raïssos, íd. Acaba't aquest tros de pa: no facis raïssos. rosegons, íd. deixes o deixalles, íd. pellucalles, restes de menjar que hom dona als animals. deixies, restes inaprofitables. detritus, restes que són el producte d'una desintegració. Detritus al·luvials. engomada, restes de terra i brossa que deixa una riuada. escombraries (→) engrunes, restes del menjar d'algú, que un altre aprofita. eixermims, restes que romanen en un camp en eixermar-lo. escorrialles, escorries o escorraines escuralles, escures o escurim, allò que resta en escurar quelcom. espigolalles o espigoladures (en un camp després d'espigolar) esporguims o esporguia (d'esporgar) brostim, íd. garbelladures o garbelleres, restes que romanen al garbell. grapissos, íd. porgadures o porgues, íd. porgueres o porgueries, íd. netegies, allò que resta dels llegums en netejar-los. premall, restes que romanen després de prémer una cosa. escairadura, el que resta d'una cosa en escairar-la. escapça o escapçadura, el que roman en escapçar una cosa. quadrejadures, restes de fusta que queden d'un tronc en quadrejar-lo. rascadures raspadures rasclum, restes de menjar agafat al recipient que ha servit per a cuinar-lo. pinyola, pinyolada o flàvia, restes de l'oliva, després de l'extracció de l'oli. tortó, restes d'olives, etc. premsades. brisa (del raïm premut) rostoll, restes de les tiges que romanen al camp després de segar. sobres, sobralles, sobrances o sobrant, allò que resta, esp. d'un menjar o d'un àpat. triadures, restes d'una tria. Cp. rebuig bagàs, restes de la canya de sucre un cop extret el suc. Cp. pòsit, vestigis, encenalls, doladures, serradures, llimadures, retalladures, raïssa, raspadures, rasures, ratlladures, marro, etc. © Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana |
25.
acabar
Font
Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
primer termini. definir. Aquest camí defineix al bosc. termenejar, es diu sobretot dels termes d'una propietat. El predi de X. termeneja al torrent. caducar(un decret, una llei, un costum, etc.) 3 Acabar-se un menjar. fer net passar-se'n els taps escurar el plat (o la cassola, o [...]
|